Λιβύη: Πάνω από 11.000 οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel

Λιβύη: Πάνω από 11.000 οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel

Στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, που επλήγη από την καταιγίδα «Daniel», ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σταδιακά, φτάνοντας μέχρι τώρα στους 11.300, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000.

Η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος ενημερώνει ότι συνεχίζεται η αναζήτηση των εγκλωβισμένων, ενώ 10.100 άτομα παραμένουν αγνοούμενα. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί στη Ντέρνα ήταν 5.500. Η Μαρί ελ Ντρέσε, εκπρόσωπος της οργάνωσης, επιβεβαίωσε τα στοιχεία αυτά στο Associated Press. Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στην πόλη αυτή των περίπου 125.000 κατοίκων είναι δύσκολη, η αβεβαιότητα παραμένει για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της καταστροφής.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», επισήμανε χθες Τετάρτη ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των Αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμπντουλμενάμ αλ Γάιτι, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει τις 18.000 με 20.000, με βάση την έκταση των ζημιών.

«Χρειαζόμαστε ομάδες που ειδικεύονται στην περισυλλογή πτωμάτων», τόνισε. «Φοβάμαι ότι στην πόλη θα ξεσπάσει επιδημία λόγω του αριθμού των πτωμάτων κάτω από τα συντρίμμια και στο νερό».

Η παρουσία δύο αντιμαχόμενων κυβερνήσεων στη Λιβύη καθιστά και αυτή πιο δύσκολη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πριν από την έλευση της θεομηνίας, η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε μέτρα προστασίας του πληθυσμού, με την κυβέρνηση του Τομπρούκ να ανακοινώνει ξεχωριστές πρωτοβουλίες.

Το μέγεθος της καταστροφής ήταν τέτοιο εν μέρει εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης δύο κρίσιμων φραγμάτων στον ξερό ποταμό (Ουαντί) νότια της πόλης. Το 1986 η πόλη είχε δεχθεί περισσότερα από 15 χιλιοστά βροχής, χωρίς τα φράγματα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ο όγκος της βροχόπτωσης του Σαββατοκύριακου ήταν της τάξης των 40 χιλιοστών.

protothema.gr

ADVERTORIALS