Ν. Κορέα: Αναζήτηση ευθυνών για τους 154 νεκρούς στα στενά της Σεούλ

Ν. Κορέα: Αναζήτηση ευθυνών για τους 154 νεκρούς στα στενά της Σεούλ

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, η Σεούλ άρχισε χθες να θάβει τα παιδιά της, τους 154 νέους που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στους στενούς δρόμους της συνοικίας Iταεβόν, όπου είχαν συρρεύσει προκειμένου να γιορτάσουν το Χαλοουίν. Την ίδια στιγμή, παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί σε σοβαρή κατάσταση.

Χθες, η αστυνομία της χώρας ζήτησε συγγνώμη από τον λαό, αναγνωρίζοντας ότι της ανήκει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την τραγωδία. Οπως ανακοινώθηκε, στην Iταεβόν βρίσκονταν μόλις 137 αστυνομικοί επιφορτισμένοι με τον έλεγχο τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων. «Είχαμε προβλέψει ότι θα συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών στην περιοχή. Δεν υποψιαστήκαμε ότι μπορεί να εξελιχθεί μια τραγωδία τέτοιας κλίμακας», τόνισε χθες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Δημόσιας Τάξης της αστυνομίας, Χονγκ Κι Χιουν. Παρότι αρχικά η αστυνομία αποπειράθηκε να αποποιηθεί τις ευθύνες της λέγοντας ότι ο αριθμός των αστυνομικών ήταν επαρκής (άνω των 200), αργότερα και ύστερα από δεκάδες μαρτυρίες για την απουσία της από τον τόπο της τραγωδίας, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον αριθμό της αστυνομικής δύναμης και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες. Ο Χονγκ, επίσης, επισήμανε ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν οδηγίες ή εμπειρία διαχείρισης τόσο μεγάλων συναθροίσεων χωρίς συγκεκριμένο οργανωτή. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, σε συναυλία αστέρων της Κ-pop σκηνής, πριν από μία εβδομάδα στην πόλη Μπουσάν, με 55.000 θεατές, είχαν αναπτυχθεί 2.700 αστυνομικοί.

Από το χθεσινό ξημέρωμα, εκατοντάδες πολίτες της Σεούλ προσέρχονταν στον τόπο της πρωτόγνωρης τραγωδίας για να αποθέσουν λευκά χρυσάνθεμα και κεριά σε έναν μικρό αυτοσχέδιο ναό στην είσοδο του μετρό. Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ, ο οποίος την Κυριακή βρέθηκε στην Iταεβόν, επισκέφθηκε χθες έναν άλλο ναΐσκο που τοποθετήθηκε έξω από το δημαρχείο, για να τιμήσει τα θύματα, δηλώνοντας ότι νιώθει «απερίγραπτη θλίψη και ευθύνη διότι ως αρχηγός του κράτους είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών», ενώ επανέλαβε πως είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας με πλήρη διαφάνεια.

Στη συνοικία, άλλωστε, βρέθηκαν χθες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που συγκέντρωναν οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να εξηγήσει πώς και γιατί δημιουργήθηκε τόσο έντονος συνωστισμός το βράδυ του Σαββάτου. Ταυτόχρονα αναζητούνται και άτομα που πιθανώς να ευθύνονται για το ποδοπάτημα που επακολούθησε. «Εχουμε λάβει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και θα εντοπίσουμε το ακριβές αίτιο του τραγικού συμβάντος», υπογράμμισε ο επικεφαλής των ερευνητών της αστυνομίας, Ναμ Γκου Τζουν, προσθέτοντας ότι εξετάζονται μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων της περιοχής.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS