Ιταλία-πολιτική κρίση: Ο Ντράγκι δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί από την κυβέρνηση

Ιταλία-πολιτική κρίση: Ο Ντράγκι δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί από την κυβέρνηση

Ο Μάριο Ντράγκι έχει σηματοδοτήσει ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων της διασπασμένης κυβερνητικής του συμμαχίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση του Ντράγκι την Πέμπτη, προτρέποντάς τον να προσπαθήσει να ενισχύσει την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών συμμάχων του. Ο Ντράγκι είχε προσφερθεί να παραιτηθεί αφού το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε, απείχε ουσιαστικά από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

Ο Ντράγκι δεν είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και επί του παρόντος αναμένεται να επαναλάβει αυτή τη θέση όταν απευθυνθεί σε νομοθέτες στη Ρώμη την Τετάρτη, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές.

Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ηγέτες των Πέντε Αστέρων πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μια παραίτηση του Ντράγκι θα έριχνε την Ιταλία σε αναταραχή την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με μια ενεργειακή κρίση που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και η αβεβαιότητα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ευρωζώνη, με την πιθανότητα ύφεσης εκεί να αυξάνεται.

Μια απόφαση παραίτησης θα ματαίωνε τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Ματαρέλα και άλλων πολιτικών ηγετών να αποτρέψουν μια κυβερνητική κρίση πριν από την ομιλία του Ντράγκι την Τετάρτη. Η αντίδραση της αγοράς στην αναταραχή ήταν σχετικά υποτονική μέχρι στιγμής, καθώς οι επενδυτές φάνηκαν πεπεισμένοι ότι ανατρεπτικά αποτελέσματα όπως οι πρόωρες εκλογές παραμένουν σχετικά απίθανα.

Από τότε που διορίστηκε από τον Ματαρέλα για να καθοδηγήσει την Ιταλία μέσω της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2021, ο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι θα παρέμενε στη θέση του μόνο εάν είχε την υποστήριξη όλων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Επανέλαβε την ίδια γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι εντάσεις αυξάνονταν με τον Κόντε, ο οποίος έχει επικρίνει την αντίδραση του Ντράγκι στην οικονομική κρίση και έχει επίσης αντιταχθεί στις αποστολές όπλων της Ιταλίας στην Ουκρανία.

Εάν ο Ματαρέλα προκηρύξει νέες εκλογές, η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει εντός 70 ημερών. Με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, ένας κεντροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι θα κέρδιζε αν τα μέλη του παρέμεναν ενωμένα. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται μια σύνδεση με τη Λέγκα, υπό τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει απειλήσει να εγκαταλείψει τον συνασπισμό του Ντράγκι. Αλλά το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και είναι πιθανό καμία ομάδα να μην έχει πλειοψηφία.

Παρόλο που ο Conte πυροδότησε την τρέχουσα κατάσταση, θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι προς το συμφέρον του κόμματός του να διεξαχθούν πρόωρες κάλπες -- η δημοτικότητα των Πέντε Αστέρων έχει πέσει κατακόρυφα από τότε που μπήκαν στην κυβέρνηση και πιθανότατα θα έχαναν έδρες.

capital.gr

ADVERTORIALS