Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Οι Αμερικανοί επιστήμονες Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021 για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ).

Η ανακάλυψή τους, για την οποία τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής, βοηθά ώστε να μειωθεί ο χρόνιος πόνος που συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες.

Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους «μας επέτρεψαν να καταλάβουμε πώς η θερμότητα, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νευρικά ερεθίσματα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας», ανέφερε η Ακαδημία.


«Αυτή η γνώση χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη θεραπειών για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου», πρόσθεσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Υπενθυμίζεται ότι για δεύτερη διαδοχική χρονιά η απονομή των βραβείων Νόμπελ για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία στα πρόσωπα που θα τιμηθούν με αυτά θα γίνει στις χώρες των βραβευμένων και όχι στη Στοκχόλμη λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Τα βραβεία ανακοινώνονται στις αρχές Οκτωβρίου, όμως η απονομή τους γίνεται συνήθως στο πλαίσιο πολυτελών τελετών που οργανώνονται στις δύο σκανδιναβικές πρωτεύουσες στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία του θανάτου του ιδρυτή τους Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896).

Μετά το Νόμπελ Ιατρικής, ακουλουθούν τα βραβεία για τη λογοτεχνία και την ειρήνη την Πέμπτη και την Παρασκευή αντιστοίχως και το Νόμπελ Οικονομίας, που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου.

ADVERTORIALS