Ταχύτερη αποζημίωση επιβατών συμφώνησαν Ε.Ε. – αεροπορικές

Ταχύτερη αποζημίωση επιβατών συμφώνησαν Ε.Ε. – αεροπορικές

Μετά τις συνομιλίες, τις οποίες είχαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες εθνικές αρχές προστασίας καταναλωτών, δεκαέξι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δεσμεύθηκαν αφενός για καλύτερη ενημέρωση του επιβατικού κοινού, αφετέρου για την έγκαιρη αποζημίωσή του σε περίπτωση ακύρωσης πτήσεων. Η Επιτροπή είχε ειδοποιήσει το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC) τον Δεκέμβριο του 2020, προκειμένου να εξετάσουν τις πρακτικές ακύρωσης και αποζημίωσης που ακολουθούν αρκετές εταιρείες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως αναφέρει η Κομισιόν, οι εταιρείες που συμμετείχαν στις συζητήσεις είναι οι Αegean Αirlines, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Easyjet, Eurowings, Iberia, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, TAP, Vueling και Wizz Air.

Οι αερομεταφορείς συμφώνησαν στα εξής: 

α) Οι εναπομείνασες εκκρεμότητες αποζημίωσης στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν εκκαθαριστεί και οι επιβάτες θα αποζημιωθούν εντός 7 ημερών, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της Ε.Ε.

β) Οι επιβάτες θα ενημερώνονται σαφέστερα σχετικά με τα δικαιώματά τους σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης από αεροπορική εταιρεία.

γ) Οι αεροπορικές εταιρείες θα δώσουν την ίδια βαρύτητα στις ιστοσελίδες τους, στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και σε κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας, που μπορεί να έχει ως επιλογή το επιβατικό κοινό όταν ακυρώνεται η πτήση του, δηλαδή αλλαγή διαδρομής, επιστροφή χρημάτων και επιστροφή χρημάτων υπό τη μορφή κουπονιών, εάν παρέχει κάτι τέτοιο ο αερομεταφορέας.

Επιπλέον, στην επικοινωνία τους με τους επιβάτες, οι αεροπορικές εταιρείες θα διακρίνουν σαφώς τις ακυρώσεις πτήσεων με ευθύνη των ιδίων και θα αναφέρουν τα νόμιμα δικαιώματα των επιβατών, έναντι των ακυρώσεων, που γίνονται με ευθύνη των τελευταίων. Επίσης, θα αναφέρονται και τα πιθανά συμβατικά δικαιώματα που μπορεί να έχει ο επιβάτης σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις μεταφοράς της εκάστοτε αεροπορικής εταιρείας. Οι επιβάτες μπορούν να λάβουν κουπόνια, μόνο εάν το επιλέξουν ρητά. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συμφώνησαν ότι τα αχρησιμοποίητα  κουπόνια, που έπρεπε να αποδεχθούν οι επιβάτες στα πρώτα στάδια της πανδημίας, μπορούν να επιστραφούν σε χρήματα, εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.

Οι επιβάτες που έκλεισαν την πτήση τους μέσω ενδιάμεσου φορέα και έχουν δυσκολίες να αποζημιωθούν από αυτόν, μπορούν να απευθυνθούν στην αεροπορική εταιρεία και να ζητήσουν άμεση επιστροφή χρημάτων. Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να ενημερώσουν τους επιβάτες για αυτή τη δυνατότητα και τους τυχόν όρους για να ζητήσουν άμεση επιστροφή χρημάτων στους ιστότοπούς τους. Το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών, μετά τις επαφές με τους αερομεταφορείς, δεν θα παύσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους. Σε εθνικό επίπεδο θα αποφασιστεί πώς θα γίνει ο χειρισμός με τα κουπόνια που δεν επιστρέφονται και που διανεμήθηκαν στους επιβάτες κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας. Επίσης, το δίκτυο θα ανταλλάξει πληροφορίες για συνεχιζόμενες έρευνες από τα μέλη του σχετικά με πιθανές αθέμιτες πρακτικές ορισμένων μεσολαβητών, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ενημερώνουν τους καταναλωτές για τους όρους και τις αμοιβές των υπηρεσιών τους.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS