Στην «αναμονή» οι Βρετανοί για το άνοιγμα του τουρισμού στις 17 Μαΐου

Στην «αναμονή» οι Βρετανοί για το άνοιγμα του τουρισμού στις 17 Μαΐου

Άνοιγμα καταστημάτων και παμπ από τις 12 Απριλίου ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον - Να μην βιαστούν να κάνουν κρατήσεις στο εξωτερικό προτρέπει τους Βρετανούς η κυβέρνηση

Οι προσπάθειες και η υπομονή όλων έπιασαν τόπο και η Αγγλία μπορεί πλέον να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Έτσι, από τις 12 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα οι παμπ, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες (βιβλιοθήκες, ζωολογικοί κήποι, θεματικά πάρκα κ.ά.), είπε ο Μπόρις Τζόνσον στη συνέντευξη από την Ντάουνινγκ Στριτ, παρουσία των δύο κορυφαίων επιστημονικών του συνεργατών,  Σερ Πάτρικ Βάλανς και Κρις Γουίτι.

Επίσης επιτρέπονται οι γάμοι παρουσία 15 καλεσμένων, ενώ δίνεται πράσινο φως για εκδρομές εντός Αγγλίας υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί αυτόνομη διαμονή.


«Υλοποιούμε τον οδικό χάρτη για την ελευθερία και εμμένουμε σε αυτόν», συνέχισε ο Τζόνσον. «Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι στα τρέχοντα δεδομένα για να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκλίνουμε από το πρόγραμμα. Εντούτοις, είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τα δεδομένα σε κάθε στάδιο. Ακολουθώντας τους κανόνες -θυμόμαστε τα χέρια, το πρόσωπο, το χώρο και τον καθαρό αέρα- ελπίζουμε, μαζί, να κάνουμε αυτόν τον οδικό χάρτη για την ελευθερία μη αναστρέψιμο».

Υπενθυμίζεται ότι η φάση 3 του οδικού χάρτη (17 Μαΐου) περιλαμβάνει άρση απαγορεύσεων στα ταξίδια στο εξωτερικό και η φάση 4  στις 21 Ιουνίου άρση περιορισμών στις κοινωνικές επαφές. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία αναβολής του ανοίγματος του τουρισμού, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ενδέχεται να χρειαστεί να παρατείνει την απαγόρευση ταξιδίων μετά τις 17 Μαΐου λόγω της κατάστασης σε άλλες χώρες.


«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μετά τις 17 Μαΐου», είπε αναφερόμενος στα διεθνή ταξίδια, προσθέτοντας: «Όμως δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες σε ορισμένες χώρες προορισμού» γιατί «δεν θέλουμε να επανεισάγουμε τον ιό στη χώρα».

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «πολύ πριν» τις 17 Μαΐου η κυβέρνησή του θα καθορίσει «τι είναι λογικό» να γίνει με τα ταξίδια. «Θα επιβεβαιώσουμε εκ των προτέρων αν τα μη απολύτως αναγκαία διεθνή ταξίδια μπορούν να ξαναρχίσουν στις 17 Μαΐου ή αν θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο», δήλωσε. 

Έάν αρθεί η απαγόρευση των ταξιδιών για τους Βρετανούς πολίτες, αυτή θα εφαρμοστεί με το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» δηλαδή με κατάταξη των χωρών σε τρία χρώματα «πράσινο», «πορτοκαλί» και «κόκκινο» ανάλογα με την επιδιμιολογική κατάσταση και τον ρυθμό εμβολιασμών που θα έχουν επιτύχει.

Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να πει από τώρα ποιες θα είναι οι «πράσινες» χώρες, που σημαίνει ότι για να τις επισκεφθεί κανείς θα χρειάζεται μόνο να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ πριν και μετά το ταξίδι. 

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι στη λίστα των «πράσινων» χωρών θα βρίσκονται μεταξύ άλλων η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες που θα χαρακτηριστούν «πορτοκαλί» θα πρέπει να μπαίνουν κατόπιν σε αυτοαπομόνωση ενώ για τις «κόκκινες» χώρες θα απαιτείται καραντίνα.

Οι αεροπορικές εταιρείες, όπως οι EasyJet, Ryanair και British Airways, αλλά και τα πρακτορεία τουρισμού όπως το TUI, ελπίζουν ότι θα αποφύγουν ένα δεύτερο «χαμένο» καλοκαίρι. Ο Τζόνσον είπε ότι είναι «κρίσιμης» σημασίας να πετάξουν ξανά οι εταιρείες, τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα για το πότε μπορούν να ξαναρχίσουν τα ταξίδια.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να φέρει στο κοινοβούλιο νομοθεσία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού (40 συντηρητικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τα στηρίζουν), ο Τζόνσον είπε ότι το θέμα περιλαμβάνει «περίπλοκες πρακτικές και ηθικές πλευρές», ζήτησε «να κάνουμε ένα βήμα τη φορά» και διαβεβαίωσε ότι αν η κυβέρνηση καταλήξει σε κάτι χειροπιαστό, αυτό θα τεθεί στη Βουλή.

Κατά την παρουσίαση επιβεβαιώθηκε ότι οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία σε σχέση με την κορύφωση του Ιανουαρίου. Η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη παραμένει κυρίαρχη με τον αριθμό των κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης να παραμένει σταθερός.

Η SAGE, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, ανέφερε νωρίτερα ότι με το «άνοιγμα» αυτό δεν θα κατακλυσθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ακόμη και αν αυξηθούν τα κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού.
 
 
protothema.gr
ADVERTORIALS