Ληστεία «μαμούθ» στο μουσείο της Δρέσδης: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τους ληστές εν δράσει

Ληστεία «μαμούθ» στο μουσείο της Δρέσδης: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τους ληστές εν δράσει

Δείτε μερικούς από τους εντυπωσιακούς θησαυρούς του 18ου αιώνα που κλάπηκαν από τον «Πράσινο Θόλο» -  Η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών σετ κοσμημάτων που άρπαξαν οι ληστές είναι «ανεκτίμητη» δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου

Κοσμήματα του 18ου αιώνα αξίας ενδεχομένως 1 δισ. εκλάπησαν στο κέντρο της Δρέσδης όταν οι αρχές ανακάλυψαν ότι έχει γίνει ληστεία στο μουσείο «Πράσινος Θόλος».
Οι άγνωστοι δράστες διέρρηξαν τους χώρους του μουσείου και έκλεψαν πολύτιμους λίθους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», η ληστεία έγινε τα ξημερώματα και οι διαρρήκτες απενεργοποίησαν τον συναγερμό κόβοντας την ηλεκτροδότηση στο κτίριο. Στην συνέχεια μπήκαν στους χώρους του μουσείου από ένα παράθυρο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εισέβαλαν από παράθυρο τουλάχιστον δύο άτομα, ενώ αρκετές ώρες αργότερα η διεύθυνση του Μουσείου επιβεβαίωσε ότι εκπλάπησαν τουλάχιστον τρεις διαμαντένιοι θησαυροί του 17ου αιώνα.

Τουλάχιστον δύο διαρρήκτες κατάφεραν λίγο πριν από τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) να μπουν για να κλέψουν αυτά τρία σετ κοσμημάτων που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, και στη συνέχεια να διαφύγουν. Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα.

prothiki


Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από το Μουσείο, εκλάπησαν τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια ανεκτίμητης αξίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διευθύντρια του μουσείου Μάριον Άκερμαν. Τα κοσμήματα περιλαμβάνονταν στα εκθέματα του μουσείου Grunes Gewolbe (Πράσινος Θόλος), το οποίο βρίσκεται μέσα σ' ένα κάστρο της πόλης και φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές θησαυρών στην Ευρώπη.

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα. Στη συνέχεια σπάζουν τρεις προθήκες και αφαιρούν τα σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σ' αυτές. 

Λίγο πριν από την κλοπή, πυρκαγιά είχε καταστρέψει κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος συναγερμού. Οι ερευνητές αρνήθηκαν πάντως σ' αυτό το στάδιο να συσχετίσουν τα δύο γεγονότα.

Η διευθύντρια δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει κάποιο ποσό για τη ζημιά που υπέστη το μουσείο. «Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση», εξήγησε η Άκερμαν προσθέτοντας πάντως πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών σετ κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους εντυπωσιακούς θησαυρούς που κλάπηκαν από το μουσείοkosmima3
kosmima4
kosmima2
kosmima1

protothema.gr

ADVERTORIALS