Brexit: Βαριά ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων

Brexit: Βαριά ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων
 
 
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας την οποία προκάλεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης και αντάρτες των Τόρις, για να εμποδιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με την αναβολή του «διαζυγίου».

Ειδικότερα, με διαφορά 27 ψήφων ηττήθηκε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος πρότεινε Brexit χωρίς συμφωνία καθώς έλαβε μόλις 301 ψήφους. Ο έλεγχος του κοινοβουλίου και οι επόμενες πρωτοβουλίες περνάνε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς με 328 ψήφους κέρδισαν την βραδινή ψηφοφορία της Τρίτης.

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος να αποφύγει η Μεγάλη Βρετανία το άτακτο Brexit, ψηφίζοντας την Τετάρτη νομοσχέδιο που θα προβλέπει την νέα παράταση της εξόδου από την Ευρώπη για τρεις μήνες. Ωστόσο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι ανοιχτό όσο ποτέ.

Πρόωρες εκλογές ζητεί ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση· πρόσθεσε ότι θα καταθέτει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι 21 «αντάρτες» που αψήφησαν τη γραμμή των Συντηρητικών αποπέμπονται από το κυβερνών κόμμα

Οι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης, των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Στους 21 «αντάρτες» συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
skaigr 
ADVERTORIALS