Πέθανε ο Ingvar Kamprad, o ιδρυτής του ΙΚΕΑ, σε ηλικία 91 ετών

Πέθανε ο Ingvar Kamprad, o ιδρυτής του ΙΚΕΑ, σε ηλικία 91 ετών

Ο Ingvar Kamprad, ο ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας επίπλων IKEA, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, ανακοινώθηκε σήμερα από την IKEA.

«Ο ιδρυτής των IKEA και Ikano και ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Ingvar Kamprad, απεβίωσε ειρηνικά στις 27 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Σμάλαντ της Σουηδίας», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

O Ι. Kamprad πέθανε στο σπίτι του στο Småland, το μέρος οπού γεννήθηκε το 1926. Ίδρυσε την ΙΚΕΑ στην ηλικία των 17.

Στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη σχέση του με τους Ναζί, κάτι που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Τα σχέδια της εταιρείας του έγιναν πολύ δημοφιλή λόγω της απλότητας και αξίας τους. Ο σχεδιαστής επίπλων Jeff Banks είχε πει ότι τα σχέδια του άλλαξαν ριζικά το πως οι άνθρωποι κατασκευάζουν και σχεδιάζουν οικιακά προϊόντα. Όπως είπε, «Πολλοί έχουν προσπαθήσει - ανεπιτυχώς - να τα αναπαράγουν και να τα αντιγράψουν».

Τόνισε επίσης ότι τα σχέδια που παράγονταν και πωλούνταν από το δίκτυο καταστημάτων ΙΚΕΑ αξιοποιούσαν ανακυκλώσιμα υλικά, στο οποίο ο Ι. Kamprad, «ήταν έτη φωτός μπροστά από τους υπόλοιπους», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα από τα πιο ευπώλητα σχέδια ΙΚΕΑ είναι η βιβλίοθήκη Billy, η οποία σχεδιάστηκε το 1978 και σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 60 εκ. στον κόσμο - περίπου μία ανά 100 ανθρώπους. 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ADVERTORIALS