Καταλονία: 90% ψήφισε ανεξαρτησία

Καταλονία: 90% ψήφισε ανεξαρτησία

Συντριπτική υπέροχή του "ναι" στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που εξελίχθηκε σε αιματοκύλισμα με την ισπανική αστυνομία να τραυματίζει 844 πολίτες.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, ανέφερε ότι η Καταλανοί υπερψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας με ποσοστό 90%. Στις κάλπες προσήλθαν περί τα 2,26 εκατ. ψηφορόροι, ήτοι το 42.3% των συνολικά 5 εκατ. 340 χιλιάδων ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης.

Η ισπανική αστυνομία προχώρησε σε αγριότητες, χτυπώντας αδιακρίτως, ηλικιωμένους, γυναίκες και ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση 761 άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία.

Η Μαδρίτη έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει το δημοψήφισμα που χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί, αποφασισμένοι να ψηφίσουν, σχημάτισαν από τα ξημερώματα ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι δήλωσε ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα σήμερα».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλε Πουτζντεμόν δήλωσε ότι «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα».

Μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Πουτζντεμόν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής: «αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη.

«Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», εξήγησε.
iefimerida.gr

ADVERTORIALS