Σοβαρή η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, εκτιμά η ΕΕ

Σοβαρή η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, εκτιμά η ΕΕ

H απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φαίνεται σαν ένα αρκετά καλά ενορχηστρωμένο πραξικόπημα από ένα σημαντικό σώμα του στρατού, όχι απλά από μερικούς συνταγματάρχες» δήλωσε η πηγή της ΕΕ στο Reuters.

O στρατός «έχει αναλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και τον έλεγχο των τηλεοπτικών σταθμών» πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

«Ελέγχουν σημεία στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη. Δεδομένης της κλίμακας της επιχείρησης, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα σταματήσουν πριν επικρατήσουν» συμπλήρωσε.

Αλλος ευρωπαίος διπλωμάτης, που βρίσκονταν σε δείπνο με τον Τούρκο πρέσβη όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, περιέγραψε το σοκ του συνδαιτυμόνα του όταν άρχισαν να φτάνουν τα μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο.

«Σαφώς δεν πρόκειται για ένα μικρό πραξικόπημα. Ο Τούρκος πρέσβης ήταν σαφώς σοκαρισμένος και φάνηκε να το λαμβάνει πολύ σοβαρά» είπε ο διπλωμάτης αφότου το δείπνο διαλύθηκε.

Σε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών κάλεσε η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, μέσω Twitter, από τη Μογγολία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης-Ασίας.

In constant contact with EU Delegation in Ankara & Brussels from Mongolia.Call for restraint and respect for democratic institutions 

    •   

  • Newsroom ΔΟΛ
ADVERTORIALS