Η συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κω ενόψει της νέας σεζόν - Τα προβλήματα που έθεσαν οι επαγγελματικοί φορείς

Η συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κω ενόψει της νέας σεζόν - Τα προβλήματα που έθεσαν οι επαγγελματικοί φορείς

Συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων και συναρμόδιων υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχικό Μέγαρο Κω το βράδυ της Παρασκευής 31 Μαρτίου, μετά από κάλεσμα του Δημάρχου Κω.

DSC_3291.JPG

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Σέβη Βλάχου υποδέχθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω τους φορείς και τις αρχές του τόπου, συζητώντας για περισσότερες από 3 ώρες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Οι φορείς σημείωσαν ότι το κάλεσμα του Δημάρχου Κω άργησε να γίνει, καθώς για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έπρεπε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της προηγούμενης τουριστικής περιόδου έτσι ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να βρεθούν λύσεις στα σημαντικά προβλήματα του νησιού.

Ο Δήμαρχος Κω στην αρχή της συζήτησης τόνισε ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καλή κάτι το οποίο φάνηκε και κατά τις συμμετοχές του Δήμου Κω σε σημαντικές εκθέσεις τουρισμού που πραγματοποιήθηκαν τον χειμώνα σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά στην ετοιμότητα του νησιού σημείωσε ότι τα έργα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη θα σταματήσουν τέλη Απριλίου - αρχές Μαίου και θα ξεκινήσουν ξανά μετά το τέλος της σεζόν.

Για παράδειγμα παύση εργασιών αναμένεται να γίνει στα αποχετευτικά έργα σε Κέφαλο αλλά και στην πόλη της Κω.

Οι εργασίες στην είσοδο της πόλης αναμένεται να τελειώσουν αρχές Μαΐου ενώ στο Τιγκάκι τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Σχετικά με τον τομέα της καθαριότητας σημείωσε ότι πέρυσι υπήρξε πρόβλημα για περίπου έναν μήνα κάτι το οποίο φέτος φαίνεται πως έχει λυθεί, καθώς μαζί με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Κω θα ξεκινήσει από πιο νωρίς φέτος να επιχειρεί ιδιωτική εταιρεία με 6 απορριμματοφόρα και μηχανήματα για περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων.

DSC_3264.JPG

Πριν πάρουν τον λόγο οι φορείς έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής της Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Θέμης Καλαμάτας, ο οποίος τόνισε ότι θα βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία, με την πόρτα του να είναι ανοιχτή για όλους.

DSC_3268.JPG

Ο  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω κ. Γρηγόριος Μαυρίδης σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή ομάδα στο νησί με την άριστη συνεργασία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, Πολιτικής Προστασίας Κω και των εθελοντικών ομάδων του νησιού. Ο Σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα είναι και φέτος ίδιος καθώς θα υπάρχει 24ωρη βάρδια  στην Αντιμάχεια και 16ωρη στην Ζιά, ενώ τις ημέρες που θα υπάρχει υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός.

Τοποθετήσεις έκαναν οι: Σπύρος Τυρινόπουλος (Σύνδεσμος τουριστικών γραφείων Δωδεκάνησου), Γιώργος Σεγραίδος (Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω), Ηλίας Παπαποστόλου (Αγροτικός Σύλλογος Κω), Βαγγέλης Τζόγιας (Κίνηση Πολιτών Κω), Κωνσταντίνα Σβύνου (Ένωση Ξενοδόχων Κω), Ελένη Παπαδούλη (Σωματείο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων), Στέλιος Δρόσος (Μέλος ΣΕΠΕ Κω), Μανώλης Κίννας (Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Κω), Αριστείδης Μαραγκός (ΚΤΕΛ ΚΩ), Αντώνης Γκιτιζές (Σύλλογος Επαγγελματιών Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων), Γιώργος Χρυσουλάκης (ΤΕΕ Κω),ο  Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Κω, Μιχάλης Ποταμούσης (Πρόεδρος Συλλόγου Τοπικής Γαστρονομίας Ασκληπιός) και Γεώργιος Βρούβας (Επιμελητήριο Δωδεκανήσου).

Ο κ. Σπύρος Τυρινόπουλος αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό στο νησί, για το πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων στη Ζιά αλλά και στο λιμάνι της Κω, καθώς και για τη σοβαρή υποστελέχωση στη Σένγκεν, με τον κόσμο να ταλαιπωρείται ( ο κ. Καλαμάτας ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για να δοθεί λύση, ενώ αν δεν καλυφθούν τα κενά άμεσα θα προβεί και ο ίδιος σε ενέργειες έτσι ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα με το υπάρχον προσωπικό της Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης να συνεισφέρει).

Ο Κ. Σεγραίδος σημείωσε ότι μετά από συναντήσεις με επιχειρηματίες της εστίασης τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι συγκοινωνίες και η πρόσβαση σε χώρους, οι δομές υγείας, το οδικό δίκτυο του νησιού, το κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς και η καθαριότητα.

Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου αναφέρθηκε σε προγράμματα για την επιμόρφωση των αγροτών, τα οποία είναι απαραίτητα, επισήμανε ότι αν δεν δρομολογηθούν ενέργειες το νησί θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με το νερό τα επόμενα χρόνια, ενώ ζήτησε να βρεθεί χώρος για να μπορέσει να λειτουργήσει Λαϊκή Αγορά στο νησί μας.

Ο κ. Βαγγέλης Τζόγιας αναφέρθηκε στη σήμανση ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο, ενώ ανέφερε και ορισμένα παραδείγματα τα οποία δυσφημούν το νησί μας, δείχνοντας προχειρότητα.

Η κ. Κωνσταντίνα Σβύνου τόνισε και αυτή με τη σειρά της ότι η συνάντηση αυτή γίνεται καθυστερημένα καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος για να καταγραφούν τα προβλήματα και να δοθούν λύσεις. Αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που χρήζουν λύσεων σημειώνοντας όμως ότι η Κως δεν έπρεπε το 2023 να συζητάει για προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στην υδροδότηση, στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, στην καθαριότητα, στη δημόσια υγείας κλπ, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να συναποφασίσουν που πάει το νησί και ποιοι είναι οι στόχοι για τις επόμενες δεκαετίες.

Η κ. Παπαδούλη επισήμανε ότι υπάρχουν περιοχές σε όλο το νησί όπου υπάρχει ελλιπής φωτισμός με αποτέλεσμα οι τουρίστες να χρησιμοποιούν φακούς για να μπορέσουν να φτάσουν στα καταλύματά τους. Σημείωσε ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα στην μετακίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ επισήμανε και το τεράστιο πρόβλημα με την εύρεση στέγης για τους εργαζόμενους, προτείνοντας ο Δήμος Κω να ενοικιάσει κλειστά ξενοδοχεία, να τα επισκευάσει και να τα δίνει σε κοινωνικές ομάδες που έρχονται στο νησί μας για εργασία, έναντι ενός χαμηλού αντιτίμου.

Εκπρόσωπος των αγροτών τόνισε ότι οι αγροτικοί δρόμοι στο νησί βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ζητώντας να δοθεί λύση άμεσα.

Ο κ. Βασίλης Μανιάς αναφέρθηκε επί της διαδικασίας λέγοντας πως πρέπει οι συζητήσεις να γίνονται με πιο ευέλικτα σχήματα ανά θεματική ενότητα, έτσι ώστε να γίνεται ουσιαστικότερος διάλογος και να τίθενται τα ζητήματα του κάθε κλάδου.

Ο κ. Στέλιος Δρόσος μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους δρόμους της Κω οι οποίοι είναι καρμανιόλες όπως δήλωσε αλλά και στο δημόσιο σύστημα υγείας του νησιού, το οποίο δεν τιμάει κανέναν μας.

Ο κ. Κίνας απάντησε στα ζητήματα τα οποία τέθηκαν για τα ταξί, σημειώνοντας  ότι ο σύνδεσμος υπερβάλλει εαυτόν για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού καθημερινά, τονίζοντας ότι το πρόβλημα με την μη εύρεση ταξί εντοπίζεται τις ώρες αιχμής τους μήνες που το νησί ''βουλιάζει'' από κόσμο, ενώ με την έλευση 8 πολυθέσιων ταξί, τα οποία θα φτάσουν τα 22 τα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει σημαντική βοήθεια στη λύση του προβλήματος.

Ο κ. Αριστείδης Μαραγκός επισήμανε το τεράστιο πρόβλημα με το οδικό δίκτυο του νησιού. Για τη στάση του ΚΤΕΛ στο αεροδρόμιο η οποία δυστυχώς όπως τόνισε είναι μακριά από τον αερολιμένα Κω, έχει ζητήσει από την Fraport να βρεθεί λύση καθώς δεν είναι ορατή από τους τουρίστες, με αποτέλεσμα λεωφορεία να φεύγουν άδεια την ώρα που δεκάδες τουρίστες περιμένουν ένα μεταφορικό μέσο για να μεταβούν στα καταλύματά τους. Για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς τη Ζιά τα οποία σταματούν νωρίς το απόγευμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν απογευματινά και βραδινά δρομολόγια γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το λεωφορείο να επιστρέψει από τη Ζιά λόγω του κυκλοφοριακού ζητήματος που προκύπτει, εξετάζοντας λύσεις για να μπουν 20θέσια βαν ή να μεταφέρονται οι επισκέπτες έως την Ευαγγελίστρια και από εκεί με μικρότερα λεωφορεία να μεταβαίνουν στον οικισμό  της Ζιάς. Για τα ζητήματα τα οποία υπήρχαν τους προηγούμενους μήνες στο Πυλί, όπου μετανάστες δημιουργούσαν προβλήματα όταν χρησιμοποιούσαν τα λεωφορεία, ο κ. Καλαμάτας τόνισε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες το KYT έχει φτάσει από τους 1400 φιλοξενούμενους στους 400 και το επόμενο χρονικό διάστημα θα φτάσει τους 100, δίνοντας έτσι λύση, μαζί με ταυτόχρονες εξορμήσεις της ελληνικής αστυνομίας, στα όποια προβλήματα υπήρξαν στην περιοχή.

Ο κ. Γκιντιζές ζήτησε περισσότερη αστυνόμευση, με αυστηρή τήρηση των νόμων καθώς παρκαρισμένα αυτοκίνητα π.χ. στην οδό Κοραή δημιουργούν τεράστια ζητήματα με τη διέλευση των τουριστικών λεωφορείων, ενώ επισήμανε και το τεράστιο πρόβλημα με το πάρκινγκ των λεωφορείων στη Ζιά, λέγοντας πως και φέτος πρέπει να προσευχηθούμε οι άνθρωποι του τουρισμού να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς απρόοπτα έτσι ώστε να διασωθεί το τουριστικό προϊόν του νησιού, καθώς η κατάσταση του νησιού δεν είναι η απαιτούμενη.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε ότι πρέπει να τηρηθούν τα όρια των παραλιών από τους παραλιούχους, να δοθεί έμφαση στην οδική ασφάλεια, χρησιμοποιώντας ακόμη και κάμερες για τον έλεγχο του οδικού δικτύου, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η προετοιμασία για τη διαχείριση κρίσεων στο νησί.

Ο Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο λιμενικό σώμα, με λιμενικούς να μην καταφέρνουν να έρθουν το καλοκαίρι στο νησί καθώς δεν βρίσκουν στέγη.

Ο κ. Ποταμούσης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ένας γαστρονομικός σχεδιασμός καλώντας τους αρμόδιους μετά το πέρας της σεζόν να το οργανώσουν για να μπορέσει κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί την επόμενη σεζόν.

Ο κ. Βρούβας τόνισε ότι σε όλα τα προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν πρέπει να βρεθούν λύσεις, με το Επιμελητήριο να δηλώνει έτοιμο να συνεισφέρει όπου του ζητηθεί.

 Στο τέλος της Συζήτησης τόσο η κ. Βλάχου όσο και  ο κ. Νικηταράς αναφέρθηκαν στις δράσεις του Δήμου Κω για να δοθούν λύσεις σε πολλά από τα ζητήματα.

ADVERTORIALS