Νίκος Μυλωνάς: Για την αμφιλεγόμενη παρέμβαση των 4 πρώην Δημάρχων του νησιού μας

Νίκος Μυλωνάς: Για την αμφιλεγόμενη παρέμβαση των 4 πρώην Δημάρχων του νησιού μας

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς 

για την αμφιλεγόμενη παρέμβαση των 4 πρώην Δημάρχων του νησιού μας

 

Α. Η προ-δημοσίευση (της προ-εκλογικής παρέμβασης) του Δημάρχου Κ. Καΐσερλη, εκ μέρους 4 πρώην Δημάρχων είναι από μόνη της βαρυσήμαντη. Σε επίπεδο διαδικασίας είναι μια ‘’νέου τύπου’’ παρέμβαση που είναι από καλοδεχούμενη έως απορριπτέα για πολιτικούς λόγους. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα και καθήκον να μιλά για: ‘’τα του τόπου μας’’. Πολύ περισσότερο οι π. Δήμαρχοι μας. Ο δημοτικός κανονισμός της επιτροπής διαβούλευσης προβλέπει την κάτ΄ εξαίρεση συμμετοχή των πρώην Δημάρχων και Κοινοταρχών του νησιού μας στις συνελεύσεις της. (παρεμπιπτόντως οι κκ Χ’’γιακουμής, Βαρκάς, Μπίλλης και Παπανικολάου συμμετείχαν σε διαδικασίες με σοβαρές παρατηρήσεις και προτροπές. Είναι άλλο θεμα ότι η (κάθε) Δημοτική Αρχή δεν τους αξιοποιεί ως συμβούλους και αυτό είναι πολιτικό ζήτημα).

Β. Πρέπει να υπαρχει κάτι πολύ σημαντικό που ώθησε τους 4 σε κοινή παρέμβαση. Παρά την διευκρίνιση τους ότι: 1. απέχουν από τα εκλογικά κινούμενοι ως δημότες  2. ζητούν ‘’θεσμικά κατοχυρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα 10-ετίας’’! και 3. Φιλοδοξούν να θωρακίσουν την κοινωνία μας κλπ. στην δύσκολη αυτή εποχή.  Με τον τρόπο αυτό επι της ουσίας αποφαίνονται ότι δεν υπαρχει προγραμματισμός και αναπτυξιακό όραμα, στον Δήμο μας! Ότι υπαρχει καταστροφική αβεβαιότητα για το αύριο! Αυτά από μόνα τους αποτελούν καταλυτική κριτική και κλυδωνίζουν τους εκλογικούς σχηματισμούς των κκ Νικηταρά-Κυρίτση! Ήδη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο κ. Κυρίτσης σχολίασε ότι:΄΄ο καθοδηγητής και πρωτομάστορας της παράταξης σας κ. Νικηταρά, προβληματίζεται από την απραξία σας! Σας καταγγέλλει ότι δεν δουλεύεται καλά!’’. Έχει σημειωθεί και από άλλα γεγονότα απόσταση ανάμεσα στους κκ. Νικηταρά-Καΐσερλη και το εσωτερικό κενό στην δημοτική τους ομάδα.

Γ. Η προδημοσίευση έχει ήδη προκαλέσει ερωτηματικά και αρνητικές αντιδράσεις. Υπάρχει  κακή εμπειρία χαραγμένη στην τοπική πολιτική μνήμη από τον εγωιστικό, πατριαρχικό, προεκλογικό παρεμβατισμό των επώνυμων που αρέσκονται να καθοδηγούν την τοπική κοινωνία εμποδίζοντας την να αποκτήσει αυτόνομα πολιτικά αντανακλαστικά και να ενηλικιωθεί πολιτικά. Οι 4 θα έπρεπε να εχουν επίγνωση του προβλήματος. Πάντως δεν είναι τυχαία η αποχή 3 πρώην δήμαρχων.

Πρώτο ερώτημα ο χρόνος της παρέμβασης: είναι εντελώς ακατάλληλος γιατί είμαστε στο παρά 5 των εκλογών.  Οι πολιτικές δυνάμεις είναι σχηματοποιημένες στο δημοτικό συμβούλιο.  Έξω από αυτό, στην κοινωνία, δεν υπαρχει διακριτή κίνηση προσώπων (και προ πάντων ιδεών) που να μας προϊδεάζει σε νέα  δημοτική κίνηση. Αυτό που έγινε το 2019, που 5 μήνες προ των εκλογών με την κοινή προσπάθεια Καΐσερλη-Παυλίδη σχηματίστηκε η παράταξη Νικηταρά, δεν μπορεί να επαναληφθεί, για προφανείς λόγους! Ο κ. Καΐσερλης που αρέσκεται σε αυτό το παιγνίδι, έχει δεσμεύσεις με την δημοτική αρχή και επί πλέον η επανάληψη των προεκλογικών του παρεμβάσεων έχει φτάσει στα όρια με απουσία εναλλακτικής λύσης. Γενικά η παρεμβατικότητα του παράγοντα έχει εκφυλλιστεί και έχει φτάσει στα όρια της. Στην σημερινή περίοδο με την πλήρη ρευστότητα των πολιτικών ιδεών, την ανυπαρξία κομματικών διαδικασιών και φθορά των πρακτικίστικων επιλογών, το παλιό δεν είναι καλός οδηγός. Η εποχή μας που απαιτεί την μετάβαση σε νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο με επιστημονικοτεχνικό εκσυγχρονισμό σε συνθήκες περιβαλλοντικής κρίσης, οι ‘’παλιοί’’ είναι κάπως ‘’εκτός’’ και πρέπει να είναι συγκρατημένοι. Η εμπειρία δεν αρκεί για να προωθηθεί η νέα κοινωνική πραγματικότητα και η συλλογική πρόοδος! Οι νέες πολιτικές που χρειαζόμαστε σαν κοινωνία απαιτούν νέα λογική πολιτική συγκρότηση.

Δεύτερο ερώτημα είναι: τι ηταν αυτό που τους ώθησε σε κοινή δράση και μάλιστα με μια γενικού περιεχομένου πολιτική παρέμβαση περί ‘’αναπτυξιακού προγράμματος 10-ετίας’’; Οι 4 εχουν επίγνωση της προσωπικής τους επιρροής στην τοπική κοινωνία!  Είναι δοκιμασμένο οι πρώην Δήμαρχοι να κάνουν παρεμβάσεις με αποτελέσματα! Τελευταίο επιτυχές παράδειγμα, το κείμενο του κ. Β. Χ’’Γιακουμή για το επαρχιακό οδικό δίκτυο προκάλεσε την άμεση διορθωτική κίνηση και την επίλυση του προβλήματος εκ μέρους της πολύ βραδυκίνητης και πολύ αγενούς Περιφερειακής Αρχής.

Τρίτο ερώτημα: γιατί δεν προτιμήθηκε μια θεσμική μορφή παρέμβασης όπως για παράδειγμα  ένα πολιτικό κείμενο προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων;  Κατάθεση υπομνήματος στην δημοτική επιτροπή διαβούλευσης στην οποία είναι μέλη  ex officio; Συνέντευξη τύπου. Πρόταση για αναπτυξιακό συνέδριο; (πολύ συνηθισμένο από τον κ. Καΐσερλη).

Τέταρτο ερώτημα γιατί , αν η δημοτική κατάσταση είναι τόσο προβληματική, δεν συμμετείχαν και οι 7 πρώην Δήμαρχοι, την στιγμή που όλοι τους με κάποιο τρόπο συμμετέχουν στα κοινά του τόπου μας. Αποκλείστηκαν ή διαφωνούν επι της διαδικασίας είτε επί της ουσίας; Θα ήταν χρήσιμο να το μάθουμε.

Δ. Το τι θα μας προτείνει η ‘’συμμαχία των 4’’ θα το μάθουμε! Έχοντας την κακή εμπειρία άνωθεν-έξωθεν κακών προεκλογικών παρεμβάσεων, τις μεταξύ τους διαφορές απόψεων, αναμένουμε μια γενικόλογη διατύπωση περί: ‘’έλλειψης οράματος’’  και επίκλησης ‘’νέων αναπτυξιακών στόχων με την σάλτσα της’’ περιβαλλοντικής και ποιοτικής διάστασης’’  που κατά την γνώμη μας θα παραπέμπουν στο ωραίο κοινό μας παρελθόν.

Το παρελθόν όμως αυτό είναι η εποχή ‘’της επεκτατικής ποσοτικής ανάπτυξης, χωρίς σχέδιο και περιορισμούς’’ και η πηγή των σημερινών τεράστιων προβλημάτων.

Δεν περιμένουμε που θα δούμε την αυτοκριτική ‘’στο γιατί φθάσαμε εδώ’’!

Γιατί το νησί δεν έχει χωροταξικό σχέδιο;

Γιατί το μοντέλο διαχείρισης νερού του ΕΜΠ πήγε στα σκουπίδια;

Γιατί τα ολοκληρωμένα γεωγραφικά συστήματα δεν εφαρμοστήκαν;

Γιατί το νησί μας έγινε τόπος άγριας εκμετάλλευσης των megahotels and megastores…και πόσα ακόμη αναπάντητα ερωτηματικά.

 (… λατομείο στις Κοκκινόγιες, η εικόνα του μας κυνηγά ως εφιάλτης,  φαντάζει ως διατοπικό τοπίο μιας θείας καταστροφής, μια χαοτική ανοικτή πληγή στην καρδιά του νησιού, με ευθύνη της δημοτικής διαχείρισης των …ωραίων χρόνων… κλπ).

Ε. Το αποτέλεσμα; Πιστεύουμε ότι ο κ. Νικηταράς την ‘’ανάγκην ποιών φιλοτιμίαν και αρετήν’’ θα το ‘’φάει’’  υιοθετώντας ασμένως την πρόταση των 4, υπερκαλύπτοντας την μάλιστα! (λέγε με Κ. Καΐσερλη). Ο κ. Κυρίτσης είναι σε δυσκολότερη θέση! Υπερφαλαγγίζοντας όπως θα ήθελε την πρόταση των 4 ως ‘’καΐσερλίστικα λόγια’’, έρχεται σε αντίθεση με τους 2 εκ των 4! Αχ αυτή η πολιτική σκοτούρες που γεννά!  

Ζ. Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση των 4 είναι καλοδεχούμενη προτροπή ως έκφραση γνώμης συνδημοτών μας που εχουν προσπαθήσει για τα κοινά για πολλά χρόνια σε μια περίοδο καθοδική για την κοινωνία μας. Την αναμένουμε! αν και θα είναι άσφαιρη και αναποτελεσματική!

Γιατί; Μα γιατί ‘’ο κύβος έχει ριφθεί’’!

Στοχεύει σε τακτικίστικους σχεδιασμούς για την επόμενη εκλογική διαδικασία επιχειρώντας να παρεμβεί σε θεωρητικό επίπεδο ώστε να δημιουργήσει έδαφος για τακτικές εκλογικές κινήσεις στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ν. Μυλωνάς

 (τους Δημάρχους του νησιού μας τους τιμούμε για τα θετικά, τους κατακρίνουμε στα κατ’ εκτίμηση αρνητικά τους) 

ADVERTORIALS