Εξέταση νευροπαθητικού πόνου στα κάτω άκρα των διαβητικών ασθενών, στο Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Κω

Εξέταση νευροπαθητικού πόνου στα κάτω άκρα των διαβητικών ασθενών, στο Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Κω

Εξέταση νευροπαθητικού πόνου στα κάτω άκρα

των διαβητικών ασθενών ( Σ.Δ. τύπου 1 και 2) στο Ιατρείο Πόνου του ΓΝΚΥΚΩ

Στο Πανελλήνιο Συνεδριο Αλγολογίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα, τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του νευροπαθητικού πόνου που αναπτύσσεται στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ.).Κι αυτό διότι: Η συχνότητα του Σ.Δ. στην χώρα μας ειναι περίπου 10%, το 95% ΣΔ τύπου 2 και το 5% ΣΔ τύπου 1 ενώ η συχνότητα της επώδυνης διαβητικής νευροπάθειας μεταξύ των ασθενών με διαβήτη κυμαίνεται απο 8-30%.Στο 1/4 των ασθενών ο πόνος υπάρχει χωρίς άλλα σημεία νευροπάθειας.Τα συμπτώματα της νευροπάθειας ειναι: μουδιάσματα, παραισθησίες,καιμο, τσούξιμο,φαγούρα, αίσθημα σαν τρύπημα από μαχαίρι, αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος, παγωμένο πόδι, κυρίως τις νυκτερινές ώρες.Η πιο σοβαρή εκδήλωση του νευροπαθητικού πόνου στους διαβητικούς εντοπίζεται στα πόδια.Το “διαβητικό πόδι” ήταν και το κύριο σχεδόν θέμα του φετινού συνεδρίου.Οι σύγχρονοι στόχοι της θεραπείας   είναι:

1.Πρόληψη με αυστηρό έλεγχο σακχάρου προκειμένου να προλάβει την εμφάνιση της νευροπάθειας κυρίως στον ΣΔ1 και να την καθυστερήσει στον ΣΔ2.

2.Διόρθωση των καρδιακών παραγόντων κινδύνου

3.Εγκαιρη διάγνωση της νευροπάθειας

4.Αξιολόγηση και έλεγχος του ποδιού κάθε 5 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση στον ΣΔ1

4.Κάθε χρόνο έλεγχο αισθητικότητας και αγγειακής εικόνας των κάτω άκρων στον ΣΔ2

5.Θεραπεία που στοχεύει στις αιτίες που προκάλεσαν την νευροπάθεια σε κάθε ασθενή

6.Συμπτωματική ανακουφιστική θεραπεία.

Στόχος είναι η μείωση του πόνου και όχι η εξαφάνισή του!Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται γι΄αυτό.

Στα Ιατρεία Πόνου , ο εξειδικευμένος γιατρός θα χρησιμοποιήσει ειδικές κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η συμπτωματικη θεραπεία και ανακούφιση από τον πόνο περιλαμβανει πρωτοκολλα με ειδικά σχήματα που εφαρμόζονται αναλογα με την ανταπόκριση του ασθενή: περιφερικά αντιεπιληπτικα, αντικαταθλιπτικα, Βιταμινη Β12, αντιοξειδωτικα, ειδικά τοπικά επιθέματα κλπ, με προσπάθεια αποφυγής των ισχυρών αναλγητικών όπως τα οπιοειδή.

Όταν δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση ή παρουσιαζονται ανεπιθυμητες παρενέργειες, να προσφέρεται στον ασθενη η επιλογή μη παραδοσιακών και μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων.Ο πόνος είναι υποκειμενικό συναίσθημα, πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και η αντιμετώπισή του χρειάζεται εξατομίκευση.  

Το Ιατρείο Πόνου του ΓΝΚΥΚΩ επιθυμώντας να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της επώδυνης διαβητικής νευροπάθειας και στην αντιμετώπιση του πόνου, προγραμματίζει μέσα στο καλοκαίρι, εξέταση των διαβητικών ασθενών, σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τους. Σε όλη την διάρκεια του Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενο ασθενείς ή ο γιατρός τους, μπορούν να δηλώνουν την επίσκεψή τους στο Ιατρείο Πόνου στο τηλ. 2242360304, τις εργάσιμες ημέρες 8πμ-13μμ, δίνοντας στοιχεία επικοινωνίας. Συστήνεται να προηγηθούν όσοι διαβητικοί έχουν ήδη καποια συμπτώματα επώδυνης νευροπάθειας κάτω άκρων και ο θεράπων γιατρός τους κρίνει ωφέλιμη για τον ασθενή του την συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου. Για την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την παραπάνω εξέταση θα υπάρχει ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ .

 

Η Υπεύθυνη του Ιατρείου Πόνου

ADVERTORIALS