103 χρόνια από τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων του Πόντου - Η Κως τίμησε τα 353.000 θύματα

103 χρόνια από τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων του Πόντου - Η Κως τίμησε τα 353.000 θύματα

Ημέρα μνήμης για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους!

Ο εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.

Η 19η Μαΐου, ορίστηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με τον φετινό εορτασμό να πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

Στην Κω, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Αρρεναγωγείου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης.

Ακολούθησε στις 12:30 η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ με τον ιερό κλήρο της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας με την παρουσία των Αρχών και του Λαού.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ» κ. Ναβροζίδης Χαράλαμπος.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Κω , «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ» αλλά και οι εκπρόσωποι των αρχών, έριξαν από ένα λουλούδι στη θάλασσα για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας.

Δείτε παρακάτω πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο! 

ADVERTORIALS