Νεκρός από κατάποση πλαστικών ζιφιός στη Ρόδο

Νεκρός από κατάποση πλαστικών ζιφιός στη Ρόδο

Στην κατάποση πλαστικών σκουπιδιών οφείλεται ο θάνατος ζιφιού, που ξεβράστηκε τη Δευτέρα στη Ρόδο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί επιστήμονες, που πραγματοποιώντας νεκροψία στο ζώο ανακάλυψαν περισσότερα από 15 κιλά πλαστικά στο στομάχι του.

Ο ζιφιός, μήκους 5,3 μέτρων, βρέθηκε στην παραλία Κρεμαστή στη Ρόδο. Καθώς το είδος είναι προστατευόμενο από τη νομοθεσία, στο σημείο μετέβησαν ο κτηνίατρος και μέλος του Δικτύου κτηνιάτρων του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης «Αρίων» Παναγιώτης Μαργιές και ο διευθυντής του Υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου – ενυδρείου του Ελληνικού κέντρου θαλάσσιων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γιώργος Χατήρης, συνοδευόμενος από τον βιολόγο Γεράσιμο Κονδυλάτο και τον ιχθυολόγο Ηλία Σαντορινιό. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν νεκροψία στον ζιφιό υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αναστασίας Κομνηνού και τα δείγματα εστάλησαν στο ΑΠΘ για περαιτέρω εξετάσεις.

«Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στο στομάχι του κήτους, δεν του επέτρεπε να τραφεί σωστά με κατάληξη την καχεξία και τον θάνατό του», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής η κ. Κομνηνού.

«Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα για τους θαλάσσιους οργανισμούς», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. «Το πρόβλημα είναι βαθιά αισθητό στη Μεσόγειο, που θεωρείται μια από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές παγκοσμίως. Γι’ αυτό χρειάζεται όλοι μας να αλλάξουμε στάση ζωής και καθημερινές συνήθειες».

 
kathimerini.gr
 
 
ADVERTORIALS