«Βοτσαλάκι, βοτσαλάκι…» - Στη Νίσυρο από τις 6 έως τις 10 Νοεμβρίου

«Βοτσαλάκι, βοτσαλάκι…» - Στη Νίσυρο από τις 6 έως τις 10 Νοεμβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Βοτσαλάκι, βοτσαλάκι…»

Νίσυρος 6-10/11/2021

 

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, συνεχίζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ιστορία και την προστασία των βοτσαλωτών δαπέδων στα Δωδεκάνησα, μετά την επιτυχημένη δράση στο Καστελόριζο, σας προσκαλεί στον δεύτερο σταθμό για φέτος, τη Νίσυρο.

Το «βοτσαλάκι - βοτσαλάκι» είναι μια σειρά δράσεων με σκοπό την αναγνώριση της πολιτιστικής αξίας της παραδοσιακής τέχνης των βοτσαλωτών δαπέδων και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας τους. Περιλαμβάνει δράσεις κοινού με εργαστήρια κατασκευής και διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, συλλογή αφηγήσεων και μαρτυριών από τους κατοίκους, καθώς και ανοιχτή εκδήλωση.

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινού, στη Νίσυρο θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια κατασκευής βοτσαλωτού και ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ επαγγελματιών του πολιτισμού, τεχνιτών βοτσαλωτού και πολιτών. Στη συνέχεια, μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού πόλης, οι νέοι θα κληθούν να συμβάλλουν στην προστασία και στην ανάδειξη των βοτσαλωτών δαπέδων του τόπου τους. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η ερευνητική ομάδα της Diadrasis θα συζητά με τους κατοίκους του νησιού συλλέγοντας απόψεις: «για μένα το βοτσαλωτό είναι» στο πλαίσιο συλλογής αφηγήσεων και μαρτυριών, ενώ στο Δημοτικό Ξενώνα “Πολυβώτης” θα λαμβάνει χώρα επιτόπια κατασκευή βοτσαλωτού από εξειδικευμένους τεχνίτες, ανοιχτή στο κοινό. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή παρουσίαση / ομιλία.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΥΠ.ΠΟ.Α. για το έτος 2021 με φορέα υλοποίησης την ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου, ανάδοχο δράσης την ΑΜΚΕ Diadrasis και την αρωγή του Δήμου Νισύρου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021:

Δημοτικός Ξενώνας Πολυβώτης

  • 16:00 – 18:00 “Δημιουργώ με βότσαλα” Εργαστήρια κατασκευής βοτσαλωτού (παιδικό 5-9 ετών & ενηλίκων).
  • Επιτόπια κατασκευή βοτσαλωτού από εξειδικευμένους τεχνίτες, ανοιχτή στο κοινό. Η κατασκευή θα συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021:

  • 11:00 - 13:00 “Χοχ…lucky” Εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά άνω των 12 ετών και… όσους νιώθουν παιδιά! – Πλατεία Δημαρχείου
  • 16:00 - 18:00 “Δημιουργώ με βότσαλα” Εργαστήριο κατασκευής βοτσαλωτού (12+ & ενηλίκων) - Δημοτικός Ξενώνας Πολυβώτης

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021:

  • 10:00 -12:00 & 16:00 - 18:00 “Ακούω τους κατοίκους” Συνεντεύξεις από την ερευνητική ομάδα

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021:

  • 10:00 - 12:00 “Ακούω τους κατοίκους” Συνεντεύξεις από την ερευνητική ομάδα
  • 18:00 - 20:00 “Ανοιχτή εκδήλωση” με παρουσιάσεις και ομιλίες, στο Ζωσιμοπούλειο Θέατρο

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021:

  • 10:00 - 12:00 “Ακούω τους κατοίκους” Συνεντεύξεις από την ερευνητική ομάδα

Για περισσότερες πληροφορίες:

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, κα. Νεκταρία Δασακλή

☎: 22410 34024, ες. 26| Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Diadrasis, κα. ΛάουραΤαπίνη☎: 210 6442690 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

_______________

Υλοποίηση                                                                

Υποστήριξη                                                      

   Ανάδοχος δράσης

 

ADVERTORIALS