Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου: Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών

Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου: Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου στηρίζει την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών.

Ο αγώνας των ναυτεργατών για μισθούς-συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας της υγείας δεν αφορά μόνο αυτούς. Οι ναυτεργάτες είναι οικογένειά μας. Είναι μέρος της ιστορίας και των αγώνων μας.

Επιπλέον οι νησιώτες ζουν από πρώτο χέρι την διαχρονική προκλητική στήριξη του εφοπλιστών και των ακτοπλοϊκών εταιριών. Οι εφοπλιστές φορολογούνται οικειοθελώς ! Ενώ από την άλλη τα δρομολόγια μειώνονται ,η σύνδεση των νησιών μεταξύ τους είναι αβέβαιη ,τα εισιτήρια αυξάνονται και το κόστος μεταφοράς προϊόντων είναι υψηλότατο.Η ανεργία στους ναυτεργάτες είναι καθεστώς και διαρκώς αυξάνεται αφού το προσωπικό στα καράβια μειώνεται κατ’ απαίτηση των πλοιοκτητών ,βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων.

Οι νησιώτες έχουν χορτάσει από υποσχέσεις και προτάσεις που θα έλυναν τα προβλήματα ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επιχορήγηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Και επειδή είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του ν.4714/2020, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων για να επιβάλλουν οι εφοπλιστές τα «διεθνή κρατούντα» σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ αλλά με μισθολόγια πείνας ITF - ILO, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Υιοθετούμε τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων ναυτεργατών ενάντια στην επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση. Διεκδικούμε μαζί τους:

Κατάργησητου ν.4714/2020, των  αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτραπροστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

■ Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια

■ Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

24/02/21

Η Διοίκηση