Οι Παναγιές που στολίζουν το Αιγαίο

Οι Παναγιές που στολίζουν το Αιγαίο

«Η Παναγία χαίρεται η Παναγία χαμογελά

το πέλαγο έτσι που κυλάει βαθιά πόσο της μοιάζει!…

Ετοιμασίες της Παναγίας/ που για να γιορτάσει ελπίζει

άσπρα πανιά και γαλανές σημαιούλες»

(Ο. Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος)

Κάθε χρόνο η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από χιλιάδες πιστούς στη χώρα μας. Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της.  Ωστόσο, φέτος βιώνουμε έναν  διαφορετικό Δεκαπενταύγουστο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Θα την γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες τηρώντας κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί"  τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του.

 Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Η Παναγιά γιορτάζει παντού.

Οι Παναγιές του Αιγαίου άλλες μεγαλοπρεπείς και άλλες ταπεινές και ήσυχες είναι χτισμένες μέσα σε βράχους, σε σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα.

 

1. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής, βρίσκεται στο Μανδράκι Νισύρου, πάνω σε έναν μεγάλο βράχο, ύψους 30 μ., τον «οξό», όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι. Το Καθολικό της Μονής, δηλαδή ο Ναός είναι μέσα σε μια σπηλιά, γι’αυτό πήρε το όνομα Σπηλιανή. 

Για να φτάσεις  στην Ιερή Σπηλιά θα πρέπει να ανέβεις  130 σκαλοπάτια. Ο κυρίως Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το παρεκκλήσι, που βρίσκεται δεξιά, στον Άγιο Χαράλαμπο.

2. Τήνος – Παναγιά η Ευαγγελίστρια: Πρόκειται για τη Μεγαλόχαρη Παναγία των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου. Όσοι φτάνουν στην Τήνο, συνήθως το πράττουν για να εκπληρώσουν ένα τάμα.

>

3. Αστυπάλαια – Παναγίας της Πορταΐτισσας: Ο ναός της είναι χτισμένος μέσα σε κάστρο και κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους ναούς των Δωδεκανήσων.

4. Σίφνος – Παναγιά της Χρυσοπηγής: Στο ναό της επί εποχής Κουρσάρων, ζούσαν καλόγριες. Μάλιστα, με τη μία εξ αυτών έγινε θαύμα, με τη Μεγαλόχαρη να τη σώζει από τα χέρια των Κουρσάρων.

5. Αμοργός – Παναγιά η Χοζοβιώτισσα: Πρόκειται για έναν ναό κοντά στον οποίο δημιουργούνται κατολισθήσεις. Το αξιοπερίεργο είναι πως ενώ πέφτουν βράχια, δεν έχει τραυματιστεί κανείς έως και σήμερα.

6. Φολέγανδρος – Παναγία Της Κοιμήσεως: Πρόκειται για εκκλησία, η οποία ήταν χτισμένη επάνω σε αρχαίο Ελληνικό ναό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε μάλιστα για να χτιστεί.

7. Μυτιλήνη – Παναγιά της Αγιάσου: Πρόκειται για ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη της Ελλάδας, λόγω των προσκυνημάτων στην Παναγία. Επίσης, είναι γνωστό ότι την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, επικρατεί το αδιαχώρητο εντός του ναού. 

8. Σαντορίνη – Παναγιά η Επισκοπή: Ναός, ο οποίος είναι χτισμένος από Βυζαντινό αυτοκράτορα. Λατρεύεται και προσκυνάτε από χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο.

9. Πάρος – Παναγιά η Εκατονταπυλιανή: Πρόκειται για τον ναό, τον οποίο έχτισε ο  αυτοκράτορας Κωνσταντίνος και ο οποίος διαθέτει εκατό πύλες.

10. Άνδρος – Παναγιά η Θεοσκέπαστη: Πρόκειται για ναό, χτισμένο σε σπηλιά και με σκεπή από ξύλα καραβιού, τα οποία πιστεύεται πως έστειλε, η Παναγία.

11. Λειψοί – Παναγία του Χάρου: Η συγκεκριμένη Παναγία αποτελεί τη μοναδική, η  οποία παρουσιάζεται εικονογραφημένη να κρατά τον Χριστό και εορτάζεται στις 23 Αυγούστου.

12. Μύκονος – Παναγιά Τουρλιανή: Ιδρύθηκε το 1542 και διαθέτει μεταξύ άλλων, μεταβυζαντινές εικόνες, καθώς και μεταβυζαντινά τάματα.

13. Μήλος – Παναγιά Τουρλιανή: Πρόκειται για ναό κτισμένο επάνω στο Κλήμα και διαθέτει εκπληκτική θέα για το ηλιοβασίλεμα. 

14. Σίφνος – Παναγιά η Πουλάτη: Χτίστηκε το 1871 και εορτάζεται κάθε έτος στις 15 Αυγούστου. Έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και επιβλητικά καμπαναριά. 

15. Κάρπαθος – Κυρά-Παναγιά: Ο ναός της διαθέτει κόκκινο τρούλο, ενώ μπροστά της υπάρχει μια παραλία, με κρυστάλλινα νερά.

ADVERTORIALS