Η συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κω στην Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Η συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κω στην Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Στάση εργασίας πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 21 Μαΐου το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείο Κω, συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για όλο το Προσωπικό την Πέμπτη 21/05/20 11πμ-15μμ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα, αύξηση στους μισθούς, ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ λένε ΟΧΙ στον ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ & ΔΙΧΑΣΜΟ της ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ.

Δείτε παρακάτω την ομιλία της Προέδρου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κω κ. Γαρυφαλιάς Καρανάσιου.


Οι εργαζόμενοι

Μετά τα χειροκροτήματα και τα μεγάλα λόγια η κυβέρνηση φέρνει τον λογαριασμό.

Σειρά να πληρώσουν τώρα έχουν οι νοσηλευτές ΔΕ οι οποίοι με τις διατάξεις για τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο ΠΕ-ΤΕ πετιούνται έξω από αυτόν.

Το ΔΕ νοσηλευτικό προσωπικό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του προσωπικού.

Καλύπτουν το 40% των θέσεων στο ΕΣΥ. Είναι το προσωπικό που τα προηγούμενα χρόνια είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς τους και στις αποζημιώσεις των υπερωριών. Υπολογίζεται ότι χάθηκε το 50% των αποδοχών ετησίως.

Είναι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της σημερινής ΝΔ και των προηγούμενων που τόσα χρόνια δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα προκειμένου να έχουν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους.

Είναι υποκριτική και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που όντας κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε καμία λύση. Αντίθετα, προχώρησε όπως και όλοι οι άλλοι σε πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια έγινε προσπάθεια οι ΔΕ να ονομαστούν φροντιστές υγείας γενικών καθηκόντων προκειμένου να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν χωρίς συγκεκριμένα καθήκοντα αλλά και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Και δεν έμειναν μόνο εκεί. Τμήματα δημοσίων ΙΕΚ και ΕΠΑΛ αναπτύχθηκαν δίνοντας ειδικότητες ΔΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτής της κατάστασης που αποσκοπεί στη δημιουργία φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού στην υγεία. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτέλεσε και ο χώρος των ιδιωτικών ΙΕΚ που βρήκε ευκαιρία να θησαυρίσει πάνω στην αγωνία των λαϊκών οικογενειών για εκπαίδευση και εύρεση εργασίας. Αν θα ήθελαν να δώσουν τελική λύση όλες οι κυβερνήσεις το πρώτο που θα έκαναν θα ήταν Ενιαία Εκπαιδευτική Βαθμίδα με ευρεία μόρφωση και ειδίκευση όπως αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες της υγείας.

Οι ασθενείς και όλη η κοινωνία στο ευχαριστώ προς τους υγειονομικούς δεν έβαλαν όρους για ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ. Οι ασθενείς όχι μόνο τώρα αλλά πάντα δεν βλέπουν ποια κατηγορία εργαζόμενου είναι δίπλα του. Οι ανάγκες του δεν είναι α και β κατηγορίας νοσηλευτή.

Ο συνάδελφος που βγάζουμε βάρδιες μαζί είναι εργαζόμενος που έχουμε τα ίδια προβλήματα και αντιμετωπίζει την ίδια ‘’νέα κανονικότητα’’.

Τα στόματα δεν θα μείνουν κλειστά ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικής, αύξηση στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ.

Manolis Xatziantoniou desk