Τουρισμός: Σειρά κινητοποιήσεων προανήγγειλε το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω - Η σημερινή συνέντευξη τύπου

Τουρισμός: Σειρά κινητοποιήσεων προανήγγειλε το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω  - Η σημερινή συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ το πρωί της Πέμπτης 21 Μαΐου το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω, για τις εξελίξεις στο τουρισμό!

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε η Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω κ. Ιωάννα Λάμπρου σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που καλεί τους εργαζόμενους σε συν-εργασία, την ώρα που πέρασε 7ΠΝΠ και δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, πετώντας ψίχουλα σε εργαζόμενους και ανέργους αλλά και στα μικρομάγαζα, ενώ μπούκωσαν για άλλη μια φορά το μεγάλο κεφάλαιο.

Η κ. Λάμπρου συνέχισε λέγοντας πως οι εργαζόμενοι θα φτύσουν κυριολεκτικά αίμα στους χώρους δουλειάς αφού δίνεται η ευκαιρία στους εργοδότες να τους ξεζουμίζουν, όπως θέλουν, όποτε αυτοί θέλουν και να δίνουν ότι θέλουν.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω, τόνισε πως ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν, ανακοινώνοντας μια σειρά κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα ( βλέπε παρακάτω).

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιππινέζων Κω κ. Μακκάρθυ Ρόναλντ δήλωσε πως οι μετανάστες περνούν δύσκολες στιγμές καθώς το κράτος δεν έχει ενδιαφερθεί, ενώ ενημέρωσε τα τοπικά ΜΜΕ πως εάν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν 150 ένσημα θα έχουν πρόβλημα με την άδεια παραμονή τους καθώς κάτι τέτοιο είναι προαπαιτούμενο ακόμα και για άτομα που βρίσκονται 30 χρόνια στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κική Μακρή αναφερόμενη στο χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού δήλωσε πως ήταν σαν να απευθυνόταν σε όλους τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλοπράκτορες, τους ιδιοκτήτες της μεταφοράς λέγοντάς τους τι θα κάνουν για χάρη της κερδοφορίας για άλλη μια φορά των δικών τους επιχειρήσεων αίροντας μάλιστα και από 15 Ιουνίου τα όποια περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού τη ώρα που βγάζουν επικίνδυνες τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Ακόμα σημείωσε τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο της Κω αναφέροντας και το παράδειγμα πρόσληψης πνευμονολόγου που ενώ έχει ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί εν μέσω της πανδημίας.

Η κ. Γιαννάκου Αναστασία (Γεν Γραμματέας Σωματείου Ξεν/λων & Σερβιτόρων Κω) αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα των εργαζομένων:

Τα οποία είναι τα εξής:  

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Μάης – Ιούνης 2020.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
  • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
  • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
  • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
  • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Αναλυτικά η Εισήγηση της Προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω κ. Ιωάννας Λάμπρου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ

Η σημερινή συνέντευξη τύπου δίνει τη δική μας απάντηση , την απάντηση των εργαζομένων στα καλέσματα της κυβέρνησης και στις εντολές της εργοδοσίας , να επιμεριστούμε όλοι μαζί τα βάρη της κρίσης.

Είμαστε αποφασισμένοι ότι θα συγκρουστούμε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που καλεί τους εργαζόμενους σε συν-εργασία.

Γελάνε κι οι πέτρες. Αυτοί που διαφημίζονται ως διασώστες των εργαζομένων και μας καλούν τώρα σε συν- εργασία, πέρασαν 7 ΠΝΠ και δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, πέταξαν ψίχουλα σε εργαζόμενους και ανέργους αλλά και στα μικρομάγαζα. και μπούκωσαν για άλλη μια φορά το μεγάλο κεφάλαιο.

Η συνέχεια γνωστή, νέες θυσίες για τους εργαζόμενους. νέο πακέτο στήριξης στους μεγαλοξενοδόχους και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης , με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων , επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και πολλά ακόμη, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου . Στέλνουν σε εμάς το λογαριασμό της κρίσης !!!400€ για τους εποχικούς και κατάργηση της επαναπρόσληψης -500€ για τους υπόλοιπους. Χιλιάδες άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα-ζεστό χρήμα για τους εργοδότες. για να στηριχθούν τα κέρδη του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.

Εμείς το έχουμε ξεκάθαρο … δεν περιμέναμε το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για να δούμε ότι πλέον, οι εργαζόμενοι θα φτύσουν κυριολεκτικά αίμα στους χώρους δουλειάς αφού δίνεται η ευκαιρία στους εργοδότες να μας ξεζουμίζουν , όπως θέλουν, όποτε αυτοί θέλουν και να μας δίνουν ότι θέλουν.

Καταργούν την κλαδική μας σύμβαση , οι μισθοί δε θα ξεπερνούν τα 500€, οι ώρες εργασίας θα είναι στην ευχέρεια του κάθε εργοδότη, 4ωρα, 3 μέρες την βδομάδα.

Κ για τους υπόλοιπους που δε θα επαναπροσληφθούν , επίδομα ανεργίας δηλαδή 400€ μέχρι το Σεπτέμβρη. Και η ασφάλιση;; Τα ένσημα;; Μετά το Σεπτέμβρη;;

Αυτή είναι η προτεραιότητα τους. Να μεταφέρουν το βάρος της κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους , στα πλαίσια του λεγόμενου «δίκαιου επιμερισμού». Για τα συμφέροντα του μεγάλου τουριστικού και επισιτιστικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των αερομεταφορών, καταργούν κάθε μέτρο ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού και πρόληψης κατά του κορονοϊού, την ώρα που εξακολουθούν να κουνούν σε εμάς το δάχτυλο για την «ατομική ευθύνη» και την υπευθυνότητα!

Εδώ και δύο μήνες ζούμε μέσα στην αγωνία και την ανασφάλεια !! Θα ανοίξουν ή δεν θα ανοίξουν φέτος τα ξενοδοχεία;; Θα πάμε στη δουλειά ή όχι;;

Σπίτια συναδέλφων σήμερα πνίγονται στα νοίκια , στα χρέη, στους απλήρωτους λογαριασμούς.

Δεν αντέχουμε άλλο!! Τώρα ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν , μαζί με το Σωματείο να τους κάνουμε να μας ακούσουν! Θα ακούσουν ότι εμείς δεν ζούμε με μισθούς πείνας, χωρίς να εφαρμόζονται οι συλλογικές μας συμβάσεις.

Πληρώσαμε πολλά δε θα πληρώσουμε ξανά. Θα μας βρουν απέναντί τους , σε κάθε μας βήμα, δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία».

Όλο αυτόν το διάστημα ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για το μέλλον του τουρισμού, να ζητάνε μέτρα για να σωθεί η σεζόν. Για να σωθεί η οικονομία. Βάζοντας συνέχεια το όλοι μαζί..

Ποτέ δεν είμασταν μαζί, οι μεγαλοξενοδόχοι αγωνιούν ότι φέτος δε θα ξαναδούν τα δις κέρδη, ενώ εμείς αν θα έχουμε να φάμε.

Είναι άλλο το άγχος των πολιτικών εκπροσώπων των ξενοδόχων στους Δήμους, στις Περιφέρειες , στη Βουλή που μιλάνε για την “εθνική μας υπόθεση” τον τουρισμό και διαφορετικός ο δικό μας φόβος όταν κοιτιόμαστε και αναρωτιόμαστε πως θα ζήσουμε χωρίς εισόδημα στη καλύτερη μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή.

Δεν είμαστε λοιπόν όλοι μαζί σε αυτή την καταστροφή . Τόσα χρόνια το τουριστικό θαύμα χτίστηκε πάνω στις πλάτες μας… ρωτήστε όποιον εργαζόμενο στο τουρισμό θέλετε.. τι ακριβώς ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.. και με την κρίση και με την ανάπτυξη… και τώρα μπροστά βγαίνει η πανδημία και πάλι τα ίδια. Ξανά εμείς οι εργαζόμενοι να ματώσουμε. Ως εδώ!

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό αίρονται αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης που μας οδηγούν στην πείνα και στην εξαθλίωση ήρθαν για να μείνουν. Ήρθαν για να εξασφαλίσουν ότι οι τσέπες των λίγων θα συνεχίσουν να γεμίζουν και για τους πολλούς, για εμάς και τις οικογένειες μας θα συνεχίζουν να μένουν άδειες.

Δεν έχουμε χρόνο ! Η κατάσταση επιβάλλει δράση , οργάνωση , κινητοποίηση.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε όλοι στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ , να παλέψουμε συλλογικά, για να υπερασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα! Γιατί για εμάς , οι αγώνες δεν μπαίνουν σε αναστολή, τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.  

Ξεκινάμε τη προετοιμασία μεγάλου αγώνα με πολλές παρεμβάσεις. Κλιμακώνουμε με όλες τις μορφές πάλης, τις επόμενες μέρες και τον Ιούνη.

Το Σάββατο 23 Μάη παρέμβαση στην Κέφαλο και στην Αντιμάχεια

Την άλλη βδομάδα εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στο κέντρο της πόλης σε επισιτιστικά καταστήματα.

28 Μάη Συγκέντρωση Πλ. Ελευθερίας στις 7 το απόγευμα και παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων.

1 Ιούνη μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, καμαριέρες, μάγειρες και λαντζέρηδες, τους σερβιτόρους και συντηρητές, τους συναδέλφους στις καφετέριες στα εστιατόρια, να δώσουν μαζικό παρών στις κινητοποιήσεις.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

ADVERTORIALS