Οι απεργιακές συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο

Οι απεργιακές συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο

Απεργιακές συμβολικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα 1η Μάη, στην περιοχή ευθύνης του Εργατικού Κέντρου Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο με τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δίνουν τη δική τους απάντηση στην επόμενη μέρα που ετοιμάζουν για το λαό, κυβέρνηση Ε.Ε, μεγάλη εργοδοσία, θέλοντας να φορτώσουν τα βάρη της επερχόμενης κρίσης στις πλάτες του λαού.

Παίρνοντας όλα τα μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας , οι απεργοί βροντοφώναξαν, «πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά».

«Ο εχθρός είναι ορατός είναι ο καπιταλισμός, δε θα πληρώσει ξανά ο λαός.»

1/05/2020


Η ΟΜΙΛΙΑ

Συνάδελφοι, σες

Σήμερα 1η Μάη βρισκόμαστε εδώ , όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος να τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά. Παίρνοντας όλα τα μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον ταξικό εορτασμό της μέρας αυτής. Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ταυτίσει την εργατική πρωτομαγιά με 3η μερο εξόδου στην εξοχή.. ΟΙ θέσεις της και η προπαγάνδα της αναδεικνύουν την επιχείρηση υπονόμευσης και αμαύρωσης του χαρακτήρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Δε τους κάνουμε τη χάρη!

Σήμερα 1η Μάη 2020 τιμάμε τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας.

Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Σπάμε τη σιωπή , μένουμε δυνατοί , μένουμε στον αγώνα!

Οι χιλιάδες νεκροί από τον κορονοϊό θυσιαστήκαν στο βωμό του κέρδους, θυσιαστήκαν από τις εγκληματικές πολιτικές που δημιούργησαν   τεράστιες ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία από το σύνολο των καπιταλιστικών χωρών.

Που ακόμα και τώρα, κρύβουν πίσω από την ατομική ευθύνη, τη δική τους ευθύνη, την ευθύνη του κράτους που δεν έχει κάνει το παραμικρό για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, τους εργαζόμενους σε αυτό.

Τους ήρωες όπως υποκριτικά έλεγε το προηγούμενο διάστημα, ενώ τους είχε χωρίς ατομικά μέσα προστασίας, τους είχε και τους έχει απλήρωτους .

Τους έχει χωρίς όπλα χωρίς πολεμοφόδια… στον πόλεμο ενός αόρατού εχθρού όπως μας λένε.

Γιατί;;; Γιατί η υγεία μας θυσιάστηκε από τις πολιτικές, που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι απαράδεκτοι, είναι επικίνδυνοι..

Τα ρίχνουν όλα στον κορονοϊό για να κρύψουν την αλήθεια. Για να κρύψουν την πραγματική αιτία που είμαστε απροστάτευτοι στην πανδημία. Για να κρύψουν την αιτία που οδηγεί μαζικά στην ανεργία, τη φτώχεια, στα νέα σκλαβοπάζαρα που στήνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι , η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Στη προηγούμενη κρίση του 2008 μας έλεγαν ότι όλοι μαζί τα φάγαμε! Ότι φταίει η κακή διαχείριση και άλλα. Κάθε φορά βρίσκουν και ένα άλλο όνομα για να βαφτίσουν τη κρίση που δημιουργεί η δική τους περιβόητη ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη που βασίζεται στο κέρδος , η ανάπτυξη για τους λίγους , για μια χούφτα πλουτοκράτες , είναι αυτή που δημιουργεί και την ανεργία, τη φτώχεια , τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για τους πολλούς.

Το παράδειγμα της ανάπτυξης στο Τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια το επιβεβαιώνει. Τα τελευταία 10 χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι κέρδισαν πάνω από 120 δις. Σήμερα ενόψει πανδημίας οι επιχειρηματίες στο Τουρισμό λένε ότι δεν υπάρχει ρευστότητα , ζητάνε ακόμα περισσότερα. Τι έγινε τελικά όλος αυτός ο πλούτος ;

Στην αντίπερα όχθη εμείς οι εργαζόμενοι βλέπαμε χρόνο με το χρόνο να χάνουμε όλο και περισσότερα σε μισθούς , σε δικαιώματα. Μειώθηκε το εισόδημα μας, εμπορευματοποιήθηκε η Υγεία ,μειώθηκαν οι συντάξεις και αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης σε βαθμό που θα πηγαίνουμε απευθείας από τη δουλειά στο τάφο.

Και τώρα χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό ζουν μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο.. όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με το άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, με τους ανέργους, τις οικογένειες τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βλέπουν ότι τα βάρη της νέας κρίσης θα φορτωθούν σε αυτούς.

110.000 εργαζόμενοι μέσα στο Μάρτη απολύθηκαν… κι αυτοί που έμειναν στην εργασία τους;;; Βρέθηκαν μπροστά σε ανεπαρκή μέτρα προστασίας , με δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.. με την μεγάλη εργοδοσία να ξεσαλώνει και την επιθεώρηση εργασίας να έχει κατεβάσει ρολά.

Με αντεργατικές απανωτές ΠΝΠ η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν ανενόχλητοι σε ένα όργιο ασυδοσίας και αυθαιρεσίας.

Δεν σταματούν εδώ.. τα θέλουν όλα.. Να το έχουμε καθαρό.. Τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν ήρθαν για να μείνουν.

Συνάδελφοι, σες

Οι συνεργοί τους στη ΓΣΕΕ είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη, όπως έβαλαν και το προηγούμενο διάστημα με τους κοινωνικούς διαλόγους, με τη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό , με τη συμφωνία τους ότι όλοι μαζί πρέπει να μοιραστούμε τα βάρη.

Έχουμε πληρώσει πολλά δε θα πληρώσουμε ξανά!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι επιχειρήσεις χωρίς τους εργαζόμενους είναι απλά κουφάρια. Τα σούπερ μάρκετ πουλάνε τρόφιμα γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι στα πόστα τους, φορτώνουν ράφια με εμπορεύματα, λειτουργούν τα ταμεία. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί γιατί οι εργαζόμενοι καταγράφουν στις αποθήκες, χειρίζονται τα κλαρκ, οδηγούν τα φορτηγά, ξεφορτώνουν τα κοντέινερ από τα βαπόρια.

Τρόφιμα και φάρμακα υπάρχουν γιατί εργαζόμενοι δουλεύουν στα αντίστοιχα εργοστάσια τροφίμων και φαρμάκων. Οι τηλεπικοινωνίες λειτουργούν γιατί είτε στο γραφείο είτε από το σπίτι τους χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν στους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους.

Σήμερα με τους περισσότερους κλάδους να είναι κλειστοί, Αναδεικνύεται η μεγάλη δύναμη του εργαζόμενου ανθρώπου, ότι όλα είναι αποτέλεσμα της δικής του και μόνο δουλειάς και χωρίς αυτόν τίποτα απ' ό,τι υπάρχει στην κοινωνία μας δεν θα υπήρχε.

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς.

.

Δε κάνουμε βήμα πίσω.. με αποφασιστικότητα και δύναμη να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να κάνουμε κουμάντο εμείς οι εργαζόμενοι στο πλούτο που παράγουμε, με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών.

Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός , δε θα πληρώσει ξανά ο λαός.

Ζήτω η 1η Μάη Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά.

 

 

ice_screenshot_20200502-090703.png

ice_screenshot_20200502-090650.png

ice_screenshot_20200502-090729.png

ice_screenshot_20200502-090718.png

 

Manolis Xatziantoniou desk