Ν. Μυλωνάς: Όταν οι καμπάνες σιώπησαν στο Πετρούμι για το ντοκιμαντέρ "σιωπηλές καμπάνες του ΒODRUM"

Ν. Μυλωνάς:  Όταν οι καμπάνες σιώπησαν στο Πετρούμι  για το ντοκιμαντέρ "σιωπηλές καμπάνες του ΒODRUM"

Όταν οι καμπάνες σιώπησαν στο Πετρούμι

για το ντοκιμαντέρ ’’σιωπηλές καμπάνες του ΒODRUM-Bodrum’un Suskun Çanları’’

 

Προβάλλεται σήμερα Κυριακή 1-12-2019 στις 12.00πμ στην πνευματική εστία της Μητροπόλεως Κω-Νισύρου προβολή του ντοκιμαντέρ ’’σιωπηλές καμπάνες του ΒODRUM’’. Ενός έργου με σπουδαίο ιστορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο που παρακολουθήσαμε πριν ένα χρονο την πρώτη προβολή του στο ΠετρούμιΗ ταινία είναι δημιουργία των Temujin Binder, Mehmet Uyargil και Cana Üngür.

  1. Ο εκ των δημιουργών ανθρωπολόγος/αρχαιολόγος Temujin Binder σχολίασε :  

‘’Η περιοχή της Αλικαρνασσού  Bodrum αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια. Από μια μικρή πόλη γίνεται μια μεγάλη πόλη. Η υφή της πόλης γίνεται ισχυρότερη καθημερινά.  Ο ιστός της πόλης, ο αστικός της ιστός πρέπει να συνοδεύεται από μια ισχυρή και αυτοσυντηρούμενη αστική ταυτότητα. Αν το Bodrum-Πετρούμι πρέπει να αναγνωριστεί ως μια αποτελεσματική και ελκυστική διεθνής πόλη-πλατφόρμα η ταυτότητα της είναι πρώτιστη ανάγκη.  Κάθε επιτυχημένη και αρμονική πόλη, έχει αγκαλιασμένα τα μνημεία της, τα θεμέλια της με τα σημερινά της στοιχεία. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια αστική ταυτότητα από κάθε άποψη στην πόλη μας.  Στην Αλικαρνασσό αρμόζει μια πόλη της ιστορίας της! Ο χειρισμός αυτού του προβλήματος περνά μέσα από την επεξεργασία του ιστορικού υλικού της σαν την δαντέλα ενός μεγάλου υφάσματος.

Αυτή είναι η κύρια ιδέα πίσω από αυτό το ντοκιμαντέρ: Συμβολή στην ταυτότητα της Αλικαρνασσού. Το Bodrum, το οποίο χρονολογείται από αρκετές χιλιάδες χρόνια, είναι μια πόλη που έχει βρει τη θέση της στην παγκόσμια ιστορία. Παρόλο που η παλαιά εποχή έχει μελετηθεί καλά και εκπροσωπείται με επιτυχία σε διάφορες μελέτες, μπορεί να ειπωθεί ότι οι εργασίες για τη χριστιανική περίοδο είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς ή ακόμα και δεν έγιναν ποτέ. 

Υπάρχει ένα ειδικό μήνυμα του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αυτό ότι: είναι σημαντικό για την ταυτότητα της κάθε περιόδου της ιστορίας της πόλης το Bodrum να προστατεύει και να αναδεικνύει επιμελώς τις δομές που μαρτυρούν την κάθε περίοδο της. Ιστορικά κτίρια και κατασκευές προσθέτουν βάθος στην ιστορία της πόλης. Πολλές ιστορικές κατασκευές βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τρομακτική αδιαφορία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο.

Τα πιο σημαντικό στοιχείο μιας πόλης πέρα από τα κτίρια, τους δρόμους και όλα τα είδη των φυσικών δομών είναι η πνευματική της απάντηση, είναι η ιστορία που κληρονομείται από το παρελθόν, είναι ότι προώθησε την αστική συνείδηση. Το “Bodrum’un Suskun Çanları” έγινε με σκοπό την ανάπτυξη αυτής της τοπικής κοινωνικής συνείδησης .’’

  1. Ο εκ των δημιουργών Mehmet Uyargil σχολίασε: ‘’Για το θέμα εργαζόμαστε 12

χρόνια. . Είναι μια ταινία για εκκλησίες, ξωκλήσια, μοναστήρια, βασιλικές. Το ντοκιμαντέρ μας αποτελείται από 2 μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει στοιχεία της ρωμαϊκής βυζαντινής περιόδου, στις απαρχές του χριστιανισμού. Το δεύτερο μέρος είναι οι εκκλησίες, ξωκλήσια, που χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Τα κτίρια που παρουσιάζουμε είναι θρησκευτικά κτίρια που χτίστηκαν στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού μέχρι την περίοδο ανταλλαγής.Έχουμε ερευνήσει και τεκμηριώσει 30 διαφορετικές κατασκευές σε 25 διαφορετικές περιοχές στο ντοκιμαντέρ μας, είπε ο imiz Uyargil. Ένας απίστευτος αριθμός βιβλίων διαβάστηκε κατά την προετοιμασία τους. Στο τέλος των συνεντεύξεων με αρχαιολόγους, έχουμε φτάσει σε πολύτιμες πληροφορίες. Δεν έχει πραγματοποιηθεί σημαντική έρευνα για το θέμα αυτό’’.

Ν. Μυλωνάς

 

ADVERTORIALS