Ένας μοναδικός κρυμμένος θησαυρός η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες

Ένας μοναδικός κρυμμένος θησαυρός η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες

Παραμονή του Αγίου Δημητρίου ο Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κοιμάται στις Χαϊχούτες ''ζωντανεύοντας'' το χωριό που δεν έχει μόνιμους κατοίκους.

Ανάμεσα σε χαλάσματα σπιτιών, σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στις Χαϊχούτες, στο Ασφενδιού, στην Κω, εκεί όπου η απουσία των ανθρώπων φωνάζει από μακριά, η παρουσία του ναού του Αγίου Δημητρίου φωνάζει ότι κάποτε εδώ υπήρχε ζωή. Τα σημάδια των ανθρώπων που έζησαν εκεί πολλά που ζωντανεύουν όμως με την ύπαρξη του ναού, ο οποίος στέκεται αγέρωχος στο πέρασμα των χρόνων (1842), χάρις στους ανθρώπους που οι οικογένειές τους έζησαν κάποτε εκεί, αλλά και στις ενέργειες του Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ.Ναθαναήλ, ο οποίος πηγαίνοντας  κόντρα στο χρόνο και στη γραφειοκρατία, εξακολουθεί να διατηρεί τον Άγιο Δημήτριο ως ενορία της Μητρόπολης, με την ονομασία ενορία Αγίου Δημητρίου Χαϊχουτών.

Χθες, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, παραμονή του Αγίου Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Κώου και Νισύρου κ.κ.Ναθαναήλ  λειτούργησε στον ιστορικό ναό όπου και κήρυξε στο εκκλησίασμα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη ζωή του Αγίου Δημητρίου και τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ζωντανή η ενορία του Αγίου Δημητρίου των Χαϊχουτών, με τη βοήθεια όλων των Κώων. Ρίγη συγκίνησης στο εκκλησίασμα η αναφορά του Μητροπολίτη ότι χάρις στις προσπάθειές του οι Χαϊχούτες εξακολουθούν να είναι ενορία.

Όταν ο κ.κ Ναθαναήλ ήρθε ως Μητροπολίτης στην Κω έψαξε να βρει στο ημερολόγιο ποιος εφημερεύει στις Χαϊχούτες, γιατί όπως είπε θυμόταν πως  όταν υπηρετούσε τη θητεία του ως δόκιμος αξιωματικός, πήγαινε από την Ευαγγελίστρια (Ασφενδιού) με τα πόδια στις Χαϊχούτες  για να προσκυνήσει και έβρισκε 3 γιαγιάδες και δυο παππούδες σκορπισμένους στο χωριό. Ως Μητροπολίτης θέλησε να δει ποιος παπάς εφημερεύει στο ναό του Αγίου Δημητρίου. Ψάχνοντας την κατάσταση είδε ότι δεν υπάρχει η ενορία του Αγίου Δημητρίου. Φώναξε τότε τον πρωτοσύγκελο και του είπε "ένα λάθος έγινε εδώ" και εκείνος του απάντησε, όπως είπε ο Μητροπολίτης, ότι δεν έγινε λάθος και ότι έχει κινηθεί η διαδικασία για να διαγραφεί η ενορία των Χαϊχουτών γιατί δεν υφίσταται πλέον χωριό,  οπότε δεν μπορεί να υπάρχει και ενορία. Την έχει καταργήσει η πολιτεία και πρέπει να την καταργήσει και η εκκλησία  και όπως είπε "ταράχτηκα πολύ" και ζήτησε το φάκελο. Βρήκαν το φάκελο αλλά ευτυχώς όπως τόνισε  ο Σεβασμιώτατος είχε γίνει όλη η διαδικασία, αλλά κανείς δεν είχε στείλει ολοκληρωμένο το φάκελο στις υπηρεσίες του κράτους να διαγραφεί η ενορία και εγώ είπε "πολύ απλά έσκισα το φάκελο...και τον πέταξα στον κάλαθο των αχρήστων...και έτσι για μας ξαναμπήκε η ενορία των Χαϊχουτών και ο Άγιος Δημήτριος στο ημερολόγιο της εκκλησίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου..."   

Η επόμενη ενέργειά του ήταν να οριστεί ιερατικός προϊστάμενος, όπως και ορίστηκε τιμητικά ο ιερέας Ηλίας Παπαδόπουλος, που διακονεί στην Αυστρία εκπροσωπώντας επάξια τον ελληνισμό, ενώ υπεύθυνος του ναού ορίστηκε ο ιερατικός προϊστάμενος του ιερού ναού Ασωμάτων Ασφενδιού, Οικονόμος Σακελλάριος Ζουλουφός, με την άξια επιτροπή, την οποία και ευχαρίστησε.   

Ο Μητροπολίτης με την ενέργειά του αυτή θέλησε να κρατήσει ζωντανό τον οικισμό και όπως τόνισε: «Κοιτάξτε πώς φέρθηκε ο Άγιος Δημήτριος στους κατοίκους των Χαϊχουτών,ερήμωσε το χωριό, δεν έμεινε κανείς, έμεινε εδώ, μόνος στον ναό που του αφιέρωσαν οι κάτοικοι, οι κάτοικοι βέβαια που έφυγαν. Αυτοί οι κτήτορες είχαν καλύτερη σχέση με τον Άγιο Δημήτριο από  εμάς και αυτή η σχέση έπαιξε ρόλο που ο Άγιος Δημήτριος κράτησε το χωριό, το κράτησε ζωντανό,δηλαδή με τις πνοές των ανθρώπων να υπάρχουν, το κράτησε με τις μνήμες των ανθρώπων για να μπορέσει να ζωντανέψει κάποτε για να μπορεί να γίνει ένα χωριό που θα κατοικείται από ανθρώπους και οι άνθρωποι θα χαίρονται την παρουσία των προγόνων τους και των συνανθρώπων τους..."

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι ο ναός πιθανολογείται πως είναι κτισμένος προς τα τέλη του 19ου αιώνα στη θέση παλαιότερου ναού ρυθμού παλαιοχριστιανικής βασιλικής, λόγω των πολυάριθμων μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών που υπάρχουν ενσωματωμένα σε αυτόν και ότι για την επισκευή του Αγίου Δημητρίου, εκδόθηκε το 1842 φιρμάνι από το Σουλτάνο. 

Δείτε το φιρμάνι(μετάφραση)

FirmaniMetafrasi

ADVERTORIALS