Θα συμμετάσχουν 250 άτομα!
Μία σπουδαία επιστημονική πρωτοβουλία, με στόχο την πρόληψη χρόνιων παθήσεων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ξεκινά στην Κω. Πρόκειται για μια επιδημιολογική μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον Δήμο Κω και τοπικούς φορείς, με αντικείμενο την ανεπάρκεια βιταμίνης D στον ενήλικο πληθυσμό του νησιού.
Η επίσημη παρουσίαση για την έναρξη της έρευνας πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, της υποψήφιας Διδάκτορος Δημόσιας Υγείας του European University Cyprus κ. Καλλιόπης Μαλαχία και του Καθηγητή του ίδιου Πανεπιστημίου, Δρ. Αλέξανδρου Ηρακλείδη.
Η μελέτη έρχεται να απαντήσει σε ένα φαινομενικά παράδοξο φαινόμενο: πώς είναι δυνατόν σε μια τόσο ηλιόλουστη περιοχή όπως η Κως να καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D;
Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών, του ανοσοποιητικού και του καρδιομεταβολικού συστήματος, ενώ η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νοσημάτων και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Η συγκεκριμένη μελέτη φιλοδοξεί να ρίξει φως στους λόγους αυτής της ανεπάρκειας, εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής, τον φωτότυπο δέρματος και τη γενετική προδιάθεση των κατοίκων.
Όσοι λάβουν μέρος στη μελέτη θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από:
Δωρεάν μέτρηση βιταμίνης D
Ερωτηματολόγιο τρόπου ζωής και διατροφής
Μέτρηση φωτότυπου δέρματος
Ανάλυση ολόκληρου του DNA για καθορισμό της γενετικής προδιάθεσης
Όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται ανώνυμα και με απόλυτη ασφάλεια προσωπικών δεδομένων.
Η συμμετοχή είναι εθελοντική και ανοιχτή σε κατοίκους άνω των 45 ετών με καταγωγή από την Κω, τα Δωδεκάνησα ή τα παράλια της Μικράς Ασίας (Πετρούμι), έως και τρεις γενιές πίσω.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 6945801166 ή μέσω email στο [email protected].
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Καλλιόπη (Πόπη) Μαλαχία, Υπ. Διδάκτωρ Δημόσιας Υγείας – European University Cyprus.
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια οδηγοί θα πληρώσουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με φέτος - Η πλατφόρμα ανοίγει στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ τα πρόστιμα για καθυστέρηση φτάνουν έως το 100%
Δείτε το αφιέρωμα του Θανάση Διαμαντόπουλου για το www.newmoney.gr (Φωτογραφίες: Vasiliki Moisiadou)
Έργο προϋπολογισμού 4,3 εκατομμυρίων ευρώ.