Συγκίνηση στα εγκαίνια και τον αγιασμό του 1ου Λυκείου Κω - Επαναλειτουργεί το κτήριο 2 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου του 2017

Συγκίνηση στα εγκαίνια και τον αγιασμό του 1ου Λυκείου Κω - Επαναλειτουργεί το κτήριο 2 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου του 2017

Το έργο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κω.

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και το σύνολο της Κωακής κοινωνίας υποδέχθηκαν την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο ανακαινισμένο 1ο Λύκειο Κω ''ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ'' το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου το 2017.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός, παρουσία του Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, του Μητροπολίτη Αγκύρας κ.κ. Ιερεμία,του Επάρχου Κω - Νισύρου Γιάννη Καμπανή, του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά, του Τέως Δημάρχου Γιώργου Κυρίτση, της Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κω Κικής Μακρή, λοιπών αρχών, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Το 1ο Λύκειο Κω, είναι πλέον ένα ασφαλές κτίριο καθώς αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα τα οποία δημιούργησε ο σεισμός. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν το λόγο πήρε  η κ. Τουρκομανώλη Ολυμπία φιλόλογος, η οποία διετέλεσε Λυκειάρχης του ιστορικού σχολείου.


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΕΛ ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

Γ. ΧΑΡΤΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην έναρξη μιας νέας περιόδου στη λειτουργία αυτού του ιστορικού για τον τόπο μας σχολείου.

Η ιστορία του σχολείου δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ιστορία των ανθρώπων που πέρασαν από αυτό. Είτε βρίσκονται εδώ σήμερα είτε όχι.

Είναι η ιστορία των δασκάλων στα δύσκολα χρόνια της ιταλοκρατίας, στα αμήχανα χρόνια που ακολούθησαν την ενσωμάτωση, στα τιμωρητικά χρόνια της δικτατορίας και τα ενθουσιώδη της μεταπολίτευσης. Μέχρι το σήμερα, που ταλαντευόμαστε ψάχνοντας να βρούμε τον πιο σίγουρο δρόμο να δείξουμε στα παιδιά μας. Για το καλό το δικό τους για το καλό του τόπου και της πατρίδας μας.

Η ιστορία αυτού του σχολείου είναι φτιαγμένη από τις πολλές μικρές ιστορίες των αγοριών και των κοριτσιών που ήρθαν από κάθε γωνιά του νησιού και γέμισαν με γέλια και πειράγματα την κάθε κώχη του.

Η ιστορία του σχολείου περικλείει τις προσπάθειες και τις αγωνίες των νέων του τόπου μας να βιώσουν το σήμερα και να φτάσουν πιο πλούσιοι στο αύριο.

Είναι όμως και η ιστορία των μεγαλυτέρων, εκείνων που εργάστηκαν σ’ αυτό, που για πολλά χρόνια έζησαν σ’ αυτό. Και δεν εννοώ μόνο το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και εκείνους, που όπως και οι εκπαιδευτικοί, μέσα από την καθημερινή δουλειά τους ακούμπησαν με το σώμα τους σε κάθε γωνιά, ακούμπησαν με την ψυχή τους στην ψυχή όλων μας.

Αλλά είναι και η ιστορία εκείνων, που εργάστηκαν γι’ αυτό, που πατώντας σ’ αυτά εδώ τα σκαλιά βγαίνοντας, έδωσαν ό, τι καλύτερο μπορούσαν γι’ αυτό τον τόπο από το πόστο του ο καθένας.

Είναι, λοιπόν η ιστορία αυτού του σχολείου, κάτι πολύ παραπάνω από το άθροισμα των μικρών ιστοριών των ανθρώπων του. Είναι με πιο απλά λόγια μια μακροχρόνια υπόθεση αγάπης για τον τόπο και τους ανθρώπους του, που ξεκίνησε πριν από εκατό χρόνια περίπου και θα συνεχίζεται όσο το κτήριο αυτό θα ανοίγει τις πόρτες του στους νέους για την πλατιά και ουσιαστική μόρφωση.

Σήμερα ανοίγουμε ξανά τις πόρτες του κτηρίου αυτού που τραυματίστηκε από τον σεισμό του 2017 και θέλουμε να καλωσορίσουμε τους μαθητές μας. Τους μαθητές που θα πάνε στην Α τάξη και έρχονται με ανυπομονησία, τους μαθητές της Β που με αγωνία περίμεναν αυτή τη μέρα και τους μαθητές της Γ τάξης που μοιραστήκαμε μαζί αυτά τα δυο χρόνια τα ιδιαίτερα δύσκολα αλλά και πολύ ζεστά.

Όμως σήμερα είναι μαζί μας και οι απόφοιτοι του σχολείου περσινοί και προπέρσινοι. Και τους ευχαριστούμε γι αυτό, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να τους αποχαιρετίσουμε για την καινούργια σελίδα που γυρίζουν στη ζωή τους και τους ευχόμαστε να πετύχουν σπουδαία πράγματα στη ζωή τους με ό,τι καταπιαστούν έχοντας στο μυαλό τους πάντα την προσφορά σε αυτό τον τόπο.

Με την παραλαβή του επισκευασμένου και ανακαινισμένου κτηρίου μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου λυκείου στο κέντρο της πόλης. Ενός λυκείου που θα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα, ακόμα περισσότερο, για την πρόοδο του τόπου μας.

Είμαστε έτοιμοι να ξεχάσουμε την ταλαιπωρία των δύο αυτών χρόνων γιατί μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά, δημιουργική και δεν βλέπουμε την ώρα να ξεκινήσουμε.

Το κτήριο αυτό κρύβει θησαυρούς και μεις οφείλουμε να τους ανασύρουμε και να τους αναδείξουμε. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο του σχολείου.

Να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που υπάρχει στα ράφια της παλιάς βιβλιοθήκης που κρύβει βιβλία από τον 19ο αιώνα όταν ακόμα η Κως ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και αργότερα, από το πρώτο μισό του 20ουαιώνα, όταν ανήκε στο ιταλικό κράτος.

Να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που υπάρχει και στα ράφια της νέας Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Στη σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, τους κατάλληλους χώρους μέσα στο κτήριο, ώστε το πολύτιμο αυτό υλικό να είναι προσπελάσιμο από τον καθένα.  

Οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά. Να κρατάμε τα θετικά από κάθε χρονική περίοδο και να προσθέτουμε βήματα ώστε να προχωρούμε διαρκώς.

Ο Δήμος της Κω προσφέρει σήμερα σε όλους μας αυτό το κτήριο επισκευασμένο και ανακαινισμένο. Για μας είναι η βάση για να αρχίσουμε να οικοδομούμε το αύριο. Πριν, αυτό δεν υπήρχε.

Σήμερα υπάρχει και μας δίνει το έναυσμα να ξεκινήσουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο.

Κι αν κάτι δεν έγινε μέχρι χτες, θα μπορέσει να γίνει σήμερα και αύριο. Αλλά και αργότερα.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το σχολείο αυτό, το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο, παλαιότερα, Λύκειο σήμερα, αποτέλεσε τον πόλο του ελληνικού πνεύματος. Συγκέντρωσε αυτό που χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό, που δεν είναι άλλο από τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τη σκέψη, την άποψη με λίγα λόγια, την παιδεία.

Αυτό θα πρέπει να αναζητούμε διαρκώς. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα σύγχρονο σχολείο που θα στέκεται δίπλα στους μαθητές βοηθώντας τους να καθορίσουν και να πετύχουν τους στόχους τους αλλά παράλληλα θα τους δείχνει το δρόμο

Οφείλει να βάζει τις βάσεις ώστε να δημιουργηθούν οι σύγχρονοι πολίτες. Εκείνοι που θα κατέχουν τη γνώση, αλλά θα έχουν μάθει να τη χρησιμοποιούν προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα σχολείο που που κάνει τη δημοκρατία καθημερινή πρακτική, που βάζει το σύνολο πάνω από το άτομο και δημιουργεί και εδραιώνει την άποψη στους πολίτες ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη ενός τόπου και μιας χώρας θα έρθουν μέσα από την προώθηση της συλλογικότητας και όχι του ατομικισμού, μέσα από τον σεβασμό στον άνθρωπο και τις πανανθρώπινες αξίες.

Μόνο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την αειφορία στην μικρή μας κοινωνία και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τα κατακτήσουμε.

Θα είμαστε εδώ να προτείνουμε τους τρόπους να φτάσουμε εκεί που πρέπει και να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον.

Ακούσαμε με χαρά και ικανοποίηση τις εξαγγελίες του Δημάρχου, κ. Νικηταρά για την ανέγερση συμπληρωματικών υποδομών στο σχολείο και συγκεκριμένα τη δημιουργία Αίθουσας Εκδηλώσεων, Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και Γυμναστηρίου σε αντικατάσταση των προκατ αιθουσών.

Ελπίζουμε όμως σε πρώτο χρόνο και στην έμπρακτη βοήθεια του Δήμου και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας ώστε το σχολείο μας άμεσα να αποκτήσει όχι μόνο τους χώρους αυτούς που στερείται εδώ και δεκαετίες, αλλά και τον εξοπλισμό που θα το κάνουν ένα σχολείο πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν απέχουμε πολύ από μια τέτοια εξέλιξη γιατί η σημερινή παρουσία σας εδώ δηλώνει την αγάπη που τρέφει η τοπική κοινωνία για το σχολείο αυτό.

Θα μου επιτρέψετε κλείνοντας να ευχαριστήσω για την ηθική στήριξη, που είχα προσωπικά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης πορείας των δύο χρόνων ξεκινώντας από τον Σεβασμιότατο κ. Ναθαναήλ, για την αμέριστη στήριξη τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών κ. Μανόλη Ζερβό, ο οποίος μέχρι τα τέλη Αυγούστου που έληξε η θητεία του, ικανοποιούσε στο έπακρο κάθε αίτημά μας για την προετοιμασία του κτηρίου και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ευαγγελία Τσάμπαλα και τα μέλη του Συλλόγου.

Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους με τους οποίους μοιραστήκαμε την αγωνία για τη λειτουργία του σχολείου αυτά τα δύο χρόνια και καταφέραμε σε απόλυτα αντίξοες συνθήκες να λειτουργήσουμε το σχολείο, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση, αντιθέτως, σε πλήρη ανάπτυξη.

Ευχαριστώ και όλους τους μαθητές μας τους οποίους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση από δω και πέρα να αναζητούμε το καλύτερο.

Να ευχαριστήσουμε την Διεύθυνση, τους δασκάλους και τον Σύλλογο Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου, που μας φιλοξένησαν αυτά τα δύο χρόνια και ελπίζουμε σύντομα η όποια αναστάτωση δημιουργήθηκε από τη συγκατοίκηση να είναι μια ευχάριστη ανάμνηση.

Είμαι χαρούμενος γιατί βλέπω στη νέα Δημοτική Αρχή φίλους παλιούς και νέους, πρόσωπα με διάθεση να φτιάξουμε στο σχολείο ό, τι λείπει σήμερα και σας διαβεβαιώνω ότι σκοπεύω όσο θα βρίσκομαι στη θέση του Διευθυντή του Σχολείου να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη δημιουργία αυτού του νέου σχολείου.

                           Ευχόμαστε Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους τους μαθητές

                                                                 Γιώργος Φ. Χαρτοφίλης

                                                 Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

HONDOS UNDER
ARMONIA
Manolis Xatziantoniou desk