ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η Βία κατά των γυναικών και η αντιμετώπισή της

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η  Βία κατά των γυναικών και η αντιμετώπισή της

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ            
                    Η  Βία κατά των γυναικών και η αντιμετώπισή της. (Θέσεις Ε.Γ.Ε.)
         (Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Ημέρα  ενάντια στη βία κατά των γυναικών)
Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως  αυτά ορίζονται από τις διεθνείς διακηρύξεις, συμβάσεις κλπ.  Συνιστά εκδήλωση εξουσίας του ισχυρού έναντι του αδύναμου. Στην προκειμένη περίπτωση του άνδρα στη γυναίκα. 
Η αντιμετώπιση της βίας από την πολιτεία συνίσταται:
α) στην ύπαρξη ενός  αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου,  
β)στην ύπαρξη μέτρων προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων καθώς και σε υποδομές παροχής υπηρεσιών στα θύματα,
γ) στην ύπαρξη μέτρων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, κυρίως της νέας γενιάς για την καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων που μπορούν να οδηγήσουν στην άσκηση έμφυλης βίας κατά γυναικών και κοριτσιών.
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκούντως ικανοποιητικό, επιδέχεται όμως επιπλέον βελτίωση.  Η Σύμβαση της  Κωνσταντινούπολης που υπογράφτηκε και από την Ελλάδα στις αρχές του Απρίλη του 2015, όταν έρθει στη Βουλή για επικύρωση,  είναι μια καλή ευκαιρία για την επανεξέταση , τη διόρθωση και τη συμπλήρωση αυτού του νομοθετικού πλαισίου  με την καταπολέμηση των νέων μορφών έμφυλης βίας, π.χ. τη διαδικτυακή βία και την ψηφιακή παρενόχληση. 
Υστερούμε  στις δομές παροχής  υπηρεσιών στα θύματα, πέρα από τη  λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων.  Δεν έχουμε αρκετά καταφύγια – ξενώνες-  κακοποιημένων γυναικών , δεν διαθέτουμε άρτια οργανωμένα κέντρα διαχείρισης βιασμού και παροχής   ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους δράστες των περιστατικών
 Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας καθίσταται δύσκολη, όταν η τηλεόραση κατακλύζεται από καθημερινές σκηνές βίας από όλο τον κόσμο.  Το κοινό και κυρίως η νεολαία εθίζεται στη βία και δυστυχώς αποκτά μια νερώνεια αισθητική εξαιρετικά επικίνδυνη  για την διαιώνισή  της. 
  Η ανοχή στη βία των γυναικών σημαίνει ανοχή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, σημαίνει αποδοχή μιας κοινωνίας με έλλειμμα δημοκρατίας και αυτό μας αφορά όλους και όλες.  
Τιτίνα Πανταζή
 Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δ.Σ. της  Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)
 
ADVERTORIALS