Ο κ. Ιωάννης Γ. Παλλήκαρης είναι ομ. καθηγητής Οφθαλμολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Άρθρο του Ιωάννη Παλλήκαρη στο patris.gr
Σταμάτης Μανούσης: διαβάζοντας το βιογραφικό του Ανδρός, συνεπαρμένος κυρίως από τον άνθρωπο, έχω μια δυσκολία να εκφραστώ, διότι λέξεις, όπως φιλεύσπλαχνος, έντιμος, αγωνιστής, οραματιστής, διανοούμενος, ανιδιοτελής, λόγιος, ποτέ δεν μπορούν να αποδώσουν μια προσωπικότητα αυτού του βεληνεκούς.
Όσο πλούσια και να ‘ναι αυτή η γλώσσα μας η μοναδική στον κόσμο που νοηματοδοτεί και δεν περιγράφει, είναι ακόμα πολύ φτωχιά για να αποδώσει με λέξεις τον θαυμασμό αλλά και την θλίψη που αισθάνομαι, διαβάζοντας τον βίο ενός πραγματικού ανθρώπου, με όλη την έννοια της λέξεως όπως ο Μανούσης.
Έναν σύγχρονο Ιπποκράτη, τον ιατρό που θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιατρική. «Είναι αυτός που πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και τον φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες».
Αν και τα λόγια αυτά γράφτηκαν για τον Ιπποκράτη, χωρίς κανένα δισταγμό θα τα απέδιδα επακριβώς και στον συντοπίτη του Μανούση, με έμφαση κυρίως στις δύο τελευταίες λέξεις στις «ουμανιστικές αξίες». Είναι αυτές που είναι υπεράνω κάθε πολιτικής σκοπιμότητος και αυτές ακριβώς οδήγησαν τον Μανούση στις όποιες αποφάσεις ενός γνήσιου ευπατρίδη με όλη την σημασία της λέξεως.
Ο Σταμάτης Κ. Μανούσης
Το είπε εμφατικά και ο ίδιος, «δεν κατεβαίνω για να πολιτευτώ και να επιβαρύνω τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά για να υπηρετήσω τον τόπο». Αυτό οραματίστηκε, ένας Αρχάγγελος του Νησιού. Αυτό έκανε σε όλη την ζωή του με όποιο κόστος, είτε αψηφώντας την Γκεστάμπο απέναντι στην κλινική του, είτε τους ανυπόληπτους ευεργετηθέντες μικροπολιτικούς σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά καμπή για την χώρα. Στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο διαβάζομε «Ουαί όταν καλώς ύμάς είπωσιν πάντες οι άνθρωποι» Και ο διανοούμενος ποιητής, αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός ο Κρής γράφει πάνω σε αυτό, για τον κάθε ιδεολόγο, οραματιστή άνθρωπο όπως ο Μανούσης.
Αφορισμοί
«Ουαί όταν καλώς είπωσιν πάντες οι άνθρωποι» Λουκά 6.26.
«Αλλοίμονο σε αυτούς που δεν αμφισβητήθηκαν γιατί θα πει πως ταυτίστηκαν με όλους τους ανθρώπους. Αλλοίμονο σ’ αυτούς που δεν διώχτηκαν γιατί θα πει πως δεν πολέμησαν μήτε με σκιές. Αλλοίμονο σε αυτούς που δεν θανατώθηκαν γιατί θα πει πως δεν πλήρωσαν το φόρο της ζωής ακέραιο». Πρόκειται για την ομιλία του κ. Παλλήκαρη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου τού Νίκου Στ. Μανούση, «Σταμάτης Κ. Μανούση – Ένα αφήγημα ζωής».
*Ο κ. Ιωάννης Γ. Παλλήκαρης είναι ομ. καθηγητής Οφθαλμολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1972 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και το 1978-9 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Μεταξύ του 2003 και του 2011 ήταν πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης ενώ είναι και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης του πανεπιστημίου, το οποίο εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, όπως η διαθλαστική χειρουργική, η φωτοδυναμική θεραπεία και την αξιολόγηση της όρασης μέσα από εξειδικευμένες διαγνωστικές μεθόδους. Τέλος, είναι επικεφαλής του συμβουλίου Εταιρείας οφθαλμολογικών συσκευών.
Ο Παλληκάρης έχει λάβει πολλά βραβεία για το έργο του, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Lifetime Achievement της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (AAO) και το Μετάλλιο Binkhorst της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής.
Ο κ. Ιωάννης Γ. Παλλήκαρης είναι ομ. καθηγητής Οφθαλμολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Έλλειψη ελέγχου, αυθαιρεσία, αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο και την προσβασιμότητα.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η επόμενη Δευτέρα 21 Ιουλίου, ώστε να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία
Η Κάλυμνος θα μπορεί με αξιοπιστία να εξυπηρετεί διεθνείς πλόες, τόσο κρουαζιέρας όσο και καθημερινών διασυνοριακών μετακινήσεων.