ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Με τον αγώνα τους απέσπασαν δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Με τον αγώνα τους απέσπασαν δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων

Κάτω από τις αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως η 48ωρη μαζική πανελλαδική απεργία και η σημερινή συγκέντρωση και πορεία στη βουλή, οι νοσοκομειακοί γιατροί απέσπασαν δεσμεύσεις από τον υπουργό υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη συνάντηση που είχει με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.  

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, καθώς οι δεσμεύσεις του υπ. υγείας είναι συνέπεια των κινητοποιήσεων. Παράλληλα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά και θα κλιμακώσει τους αγώνες και τις δράσεις μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.

Συγκεκριμένα στην συνάντηση ο Μ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι θα υπάρξει αποφασιστική αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών από 1-1-2024. Ανέφερε ακόμα ότι εξετάζει τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος των νοσοκομειακών γιατρών. Ενώ για τις προσλήψεις επανέλαβε την εξαγγελία για 1.500 άμεσες προσλήψεις γιατρών, από τις οποίες οι περίπου 250 θα είναι θέσεις για την πρώτη βαθμίδα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων (επίκουροι στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία).

Είπε ακόμα ότι θα παραμείνουν, με ανανέωση των συμβάσεων, οι πάνω από 2.000 επικουρικοί γιατροί, αλλά όχι μέσω της μονιμοποίησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις όπως διεκδικεί η ΟΕΝΓΕ.  Επίσης ο υπουργός Υγείας υποστήριξε εξετάζει να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων της ΟΕΝΓΕ για την υγειονομική κάλυψη των άγονων περιοχών και ειδικοτήτων.

Παράλληλα η ΟΕΝΓΕ έθεσε το ζήτημα των ειδικευόμενων νοσηλευτών, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σήμερα 30/11, με τον υπουργό -αν και αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίοι- ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για το εργασιακό μέλλον τους. .

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

  • Διπλασιασμό μισθών - αποζημίωσης των εφημεριών.
  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
  • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.
  • Να μη συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί επίσης στην κινητοποίηση των εργαζομένων του δημοσίου που θα γίνει την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στο υπουργείο Οικονομικών και στο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που θα γίνει την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.

902.gr

ADVERTORIALS