Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας

     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                       ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Ε.Γ.Ε.

 

«Νεολαία: Προκλήσεις και Προοπτικές» ήταν το θέμα της ετήσιας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 21-22/10/23 στα Ιωάννινα με άψογη διοργάνωση του τοπικού Παραρτήματος και με τη συμμετοχή μελών από όλη την Ελλάδα .

Πολυσύνθετο και πολυδιάστατο το ζήτημα , γιατί η (εκάστοτε) νέα γενιά προσωποποιεί το μέλλον. Η σημερινή νέα γενιά είναι η πιο μορφωμένη, η πιο συνδεδεμένη με τον κόσμο, η πιο ολοκληρωμένη στις απόψεις της για τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, αλλά και η πιο αδικημένη που είδε τα όνειρά της να ματαιώνονται και τις προοπτικές της να ακυρώνονται, καθώς στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια βίωσε και βιώνει δραματικά πολλαπλές κρίσεις, (οικονομική- υγειονομική -κλιματική- κοινωνική) με απειλές και ανατροπές.

Το 2022 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας με προφανή την ανάγκη υποστήριξης του ανθρώπινου κεφαλαίου που αποτελεί η νεολαία.

Η Ε.Γ.Ε ασχολείται πάντα με καίρια θέματα και στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές ομιλίες από επιστήμονες που έχουν διαρκή σχέση με το ζήτημα οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ρόλο του σχολείου και της οικογένειας στην εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση των νέων, στις πάσης φύσεως εξαρτήσεις και τον εθισμό στο διαδίκτυο. Ακολούθησε η παρουσίαση εισηγήσεων των Περιφερειακών Συμβουλίων των Παραρτημάτων, που πραγματεύτηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, με παράθεση στοιχείων από έρευνες για τα όνειρα και τα προβλήματα των νέων, για την ανεργία, την εργασία με απολαβές απογοητευτικές σε σχέση με το κόστος ζωής, τη φυγή στο εξωτερικό(brain drain), τις νέες προοπτικές μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τα αίτια της αδιαφορίας και αποστασιοποίησης από την πολιτική , τις προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη με ίσες ευκαιρίες κ.α. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις θα συμπεριληφθούν στο ημερολόγιο της ΕΓΕ του 2024 και θα προωθηθούν στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα οργανωτικά, ορίστηκε η θεματολογία, με την οποία θα ασχοληθούν τα Παραρτήματα την επόμενη χρονιά και οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν   με την έκδοση ψηφισμάτων αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση στην Παλαιστίνη, καθώς και τις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά.

Το Παράρτημα της Κω εκπροσώπησαν η Πρόεδρος και η Γραμματέας της Δ.Ε. οι οποίες εκτός από εισήγηση για τη νεανική παραβατικότητα, παρουσίασαν βίντεο με συνεντεύξεις από νέους και νέες  του νησιού(που ευχαριστούμε) , οι προβληματισμοί και οι προτάσεις των οποίων σχολιάστηκαν ευμενώς.

Στόχος των συνεντεύξεων ήταν να ακουστεί η φωνή των ίδιων των νέων, να κατανοηθεί καλύτερα πώς ζουν, τι πιστεύουν, τι ονειρεύονται, τι φοβούνται οι νέοι και οι νέες σήμερα, ποιους θεσμούς εμπιστεύονται, ποιες ιδέες τους/τις συγκινούν, από πού ενημερώνονται και διαμορφώνουν άποψη, πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, τι τους αρέσει και τι είναι αυτό που θα μπορούσε να τους/τις παρακινήσει να ενεργοποιηθούν κοινωνικά και πολιτικά και με ποιον τρόπο.  

                                                                                                                           Ε.Γ.Ε.-ΚΩ        

ADVERTORIALS