Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αμοιβή 40 ευρώ για τα μέλη εφορευτικών επιτροπών

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αμοιβή 40 ευρώ για τα μέλη εφορευτικών επιτροπών

Αποφασίστηκε για πρώτη φορά η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετά τις απουσίες που σημειώθηκαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και καθυστερήσεις. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα εισπράξουν 40 ευρώ αμοιβή για την πρώτη Κυριακή των εκλογών 8 Οκτωβρίου και 30 ευρώ στην περίπτωση που θα χρειαστεί να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Οπως προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές τους θα καταβληθούν 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης και στους δικαστικούς αντιπροσώπους (και τους αναπληρωτές τους) θα καταβληθούν 120 ευρώ αντιστοίχως. Στους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών προβλέπεται η καταβολή 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι περιφερειάρχης ή δήμαρχος εκλέγεται ο αρχηγός του συνδυασμού που θα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% την πρώτη Κυριακή. Σε περίπτωση που κανένας δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στη συγκεκριμένη περιφέρεια ή δήμο θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Ο συνδυασμός που θα κερδίσει τις εκλογές, εκλέγει τουλάχιστον τα 3/5 του δημοτικού/περιφερειακού συμβουλίου. Εκλογή εκπροσώπων στο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο εξασφαλίζουν οι συνδυασμοί που θα επιτύχουν το εκλογικό μέτρο του 3%.

Η θητεία για τις νέες τοπικές αρχές θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024, θα είναι πενταετής και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2029. Για τις δημοτικές εκλογές δεν ισχύουν οι διευκολύνσεις ετεροδημοτών αποδήμων, ναυτικών κτλ. και ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μόνο στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/. Για τον ίδιο σκοπό, έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 213-13.61.500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπεται η δυνατότητα να παραιτηθεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης και να καταλάβει τη θέση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου ο οποίος θα γίνει νέος δήμαρχος ή νέος περιφερειάρχης. Γίνεται έτσι πιο εύκολη η συνεργασία μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS