Οι δεξιότητες του πόκερ σε κάνουν καλύτερο επενδυτή

Οι δεξιότητες του πόκερ σε κάνουν καλύτερο επενδυτή

Οι δεξιότητες του πόκερ σε κάνουν καλύτερο επενδυτή

Οι οικονομικές προβλέψεις σε μία εποχή όπως η σημερινή είναι πραγματικά ριψοκίνδυνες. Παρότι υπάρχουν σταθερές στις οποίες μπορεί κανείς να βρει... λιμάνι για να επενδύσει και παρά το γεγονός ότι ευκαιρίες για επενδύσεις γεννιούνται παντού και πάντα, συνήθως εκεί που δεν το περιμένει κανείς, ο μέσος πολίτης συνηθίζει να κάνει κινήσεις που θα τον οδηγήσουν σε ασφαλείς επενδύσεις. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας έχει βελτιωθεί πολύ, παρ' όλα αυτά το σκηνικό σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να κρατάει «κουμπωμένους» τους επενδυτές.

Μία επενδυτική απόφαση δεν διαφέρει πολύ από μία αγορά, για παράδειγμα ενός νέου αυτοκινήτου. Πρέπει πρώτα να αναλύσει κανείς τις επιπτώσεις μίας τέτοιας αγοράς, να βρει πληροφορίες για το προϊόν, να αποφασίσει ποια μάρκα θα διαλέξει, να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της επιλογής και στο τέλος να αποφασίσει αν του ταιριάζει. Κάπως έτσι είναι και οι κινήσεις στα οικονομικά προϊόντα, καθώς πάντα υπάρχουν αμφιβολίες για το αν πρέπει να γίνει ή όχι μία κίνηση.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ομάδα ανθρώπων που μπορεί να αποφασίσει ευκολότερα και έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την πλειοψηφία εκείνων που διστάζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Αναφερόμαστε στους ανθρώπους που αγαπούν τα παιχνίδια με τράπουλα και, δη, το πόκερ. Πρόκειται για ένα σπορ που εμπεριέχει όλα όσα περιλαμβάνει το περιβάλλον των οικονομικών και οι ικανότητες ενός παίκτη του πόκερ μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθεί κάποιος στις επενδυτικές αποφάσεις.

Το πόκερ, λοιπόν, θεωρείται ότι είναι συγγενές με τις επενδύσεις επειδή ένας καλός παίκτης μπορεί να κερδίζει συχνά, όπως ένας καλός επενδυτής μπορεί να βρίσκει τα σωστά προϊόντα για να είναι κερδισμένος μακροπρόθεσμα. Υπάρχει, επίσης, μία ακόμη μικρότερη ομάδα παικτών, που παίζει texas hold ’em και θεωρείται ακόμη πιο κοντά στο επενδυτικό περιβάλλον. Ο λόγος έχει να κάνει με τη φύση του παιχνιδιού. Το texas hold'em δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως παραλλαγή του παραδοσιακού πόκερ, αλλά έπρεπε να περιμένει έως το 1970 για να πέσουν πάνω του οι προβολείς της δημοσιότητας.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-05-04 082305.png

Αντί για πέντε φύλλα, ο παίκτης παίρνει στα χέρια του μόνο δύο και πέντε ακόμη κοινόχρηστα χαρτιά πέφτουν σταδιακά πάνω στο τραπέζι. Όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούν να δημιουργήσουν συνδυασμούς με τα δύο χαρτιά που έχουν πάνω τους και τρία από τα πέντε του τραπεζιού. Αυτό σημαίνει ότι το texas holdem περιλαμβάνει πολλές αποφάσεις στην ίδια παρτίδα, όπως πιθανώς να γίνει και σε μία οικονομική απόφαση. Έτσι, στο παιχνίδι και στην επένδυση οι αποφάσεις είναι παρόμοιες: θέλεις να παίξεις ή να επενδύσεις, αντίστοιχα; Μήπως προτιμάς να πας πάσο ή να προσπεράσεις;  Είναι η επιλογή σου αυτή που από την αρχή ήθελες να κάνεις και θα σε βοηθήσει να βγεις κερδισμένος; Και στο επόμενο φύλλο ή επενδυτικό βήμα αντίστοιχα, θα πρέπει να ξεκινήσεις έναν νέο γύρο αντίστοιχων σκέψεων.

Είτε όμως παίρνουμε ως σημείο αναφοράς το Texas hold’em είτε το πόκερ γενικά, τα κοινά σημεία με τις επενδύσεις είναι συγκεκριμένα. Πρώτα απ’ όλα, η διαχείριση κεφαλαίου αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο, αφού αλόγιστη χρήση του μπορεί να φέρει άσχημα αποτελέσματα. Ούτε στο επενδυτικό πορτφόλιο, αλλά ούτε και στο πράσινο τραπέζι υπάρχει κανείς που θέλει να μείνει χωρίς χρήματα από νωρίς, γι’ αυτό και θέλει προσοχή η απόφαση πότε και πού θα ποντάρει κάποιος.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα, αφού κάθε απόφαση πρέπει να έχει εξεταστεί σοβαρά και, φυσικά, πριν γίνει η κίνηση. Το διάβασμα του αντιπάλου, τα πιθανά σενάρια εξέλιξης του πονταρίσματος, ακόμη και το ενδεχόμενο μπλόφας, είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται με σωστή σκέψη, αλλά και σύνεση. Επίσης, η στρατηγική σκέψη χρειάζεται συγκέντρωση πληροφοριών, γι’ αυτό και ένα σημαντικό κομμάτι της επένδυσης του πόκερ είναι η εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων. Όσο περισσότερα δεδομένα έχει συγκεντρώσει κάποιος, τόσο πιο εύκολη μπορεί να είναι μία απόφαση και τόσο λιγότερο ρίσκο θα εμπεριέχει.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή διαχείριση αυτού του ρίσκου. Τα πράγματα δεν πάνε πάντοτε όπως θέλουμε, οπότε χρειάζεται να διατηρηθεί η ψυχραιμία στις δύσκολες καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δεξιότητα έρχεται με την εμπειρία, όμως η απόφαση να κρατηθείς στο παιχνίδι όταν όλα δείχνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψεις εξετάζεται κατά περίσταση και με διαφορετικές προϋποθέσεις.

ADVERTORIALS