Γιατί χαλάνε οι γκαραζόπορτες και τι χρειάζεται να ξέρω για την συντήρηση τους

Γιατί χαλάνε οι γκαραζόπορτες και τι χρειάζεται να ξέρω για την συντήρηση τους

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που θα ήθελαν όλοι όσοι πρόκειται να νοικιάσουν ή να αγοράσουν ένα σπίτι, αυτό είναι το γκαράζ. Το γκαράζ προσφέρει έναν μόνιμο και ασφαλή χώρο στάθμευσης ενώ είναι και γενικότερα ένας πολύ πρακτικός και χρήσιμος χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να αποθηκεύσει αντικείμενα ή ακόμη και να εξασκήσει κάποιο χόμπι του. Με άλλα λόγια, το γκαράζ είναι επιθυμητό ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτοκίνητο. Το πιο απαραίτητο στοιχείο κάθε γκαράζ είναι η γκαραζόπορτα καθώς αυτή θωρακίζει τον χώρο από τους κλέφτες ενώ προσφέρει και ιδιωτικότητα καθώς και προστασία από τις ακραίες θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα.

Ένας από τους πιο συχνούς φόβους που αφορούν τις γκαραζόπορτες είναι η πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα και να γίνουν μη-λειτουργικές. Εδώ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί χαλάνε οι γκαραζόπορτες και πόσο συχνά μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ θα μιλήσουμε και για τη συντήρηση γκαραζόπορτας και πως αυτή μπορεί να προλάβει τις περισσότερες βλάβες.

Γιατί χαλάνε οι γκαραζόπορτες;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την δυσλειτουργία μίας πόρτας γκαράζ δεν είναι άλλος από την κακή συντήρηση. Αν μία γκαραζόπορτα δεν ελέγχεται, συντηρείται και καθαρίζεται τακτικά, «ταλαιπωρείται» περισσότερο με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος ζωής συγκεκριμένων ανταλλακτικών και να χαλάνε «πριν την ώρα τους». Αν μία γκαραζόπορτα είναι αυτόματη μπορεί να καταστεί μη-λειτουργική εξαιτίας κάποιας βλάβης στο μοτέρ ή το σύστημα ελέγχου που μπορεί να προκληθεί από κάποια απότομη μεταβολή της τάσης του ρεύματος ή ακόμη και μετά από κάποια διακοπή ρεύματος.

Πόσο συχνά χαλάνε οι γκαραζόπορτες;

Τα παραπάνω δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας τρομάξουν. Οι γκαραζόπορτες είναι πολύ απλές κατασκευές και ως εκ τούτου δεν έχουν πολλά κινούμενα μέρη. Οι χειροκίνητες γκαραζόπορτες μάλιστα δεν έχουν καν ηλεκτρονικά μέρη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πολλά ανταλλακτικά που μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα, οπότε με τη σωστή συντήρηση είναι πολύ σπάνιο να πάθουν κάποια σοβαρή βλάβη. Επιπλέον, Όταν γίνεται η διαδικασία για την διαμόρφωση γκαράζ για προστασία αυτοκινήτου και του χώρου γενικότερα, θα παρθούν και μέτρα ασφαλείας ώστε να μην βρεθείτε ποτέ παγιδευμένοι μέσα στο γκαράζ σας ή να μην μπορείτε να μπείτε σε αυτό.

Τι πρέπει να ξέρετε για την συντήρηση μίας γκαραζόπορτας

Η συντήρηση μίας γκαραζόπορτας είναι σε γενικές απλή υπόθεση και δεν απαιτεί ειδικές τεχνικές γνώσεις. Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι διατηρείται καθαρό τον χώρο γύρω από τον μηχανισμό της γκαραζόπορτας σας και να καθαρίζετε τις ειδικές «ράγες» που επιτρέπουν την κίνηση της. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, οι περισσότερες βλάβες οφείλονται σε σκουπιδάκια όπως πετραδάκια και μικρά ξύλα που σφηνώνουν στις εν λόγω «ράγες» και δεν επιτρέπουν τη κίνηση της πόρτας ή «ταλαιπωρούν» τον μηχανισμό. Επίσης θα χρειαστεί να ρίχνετε που και που λιπαντικό σε συγκεκριμένα σημεία του μηχανισμού της πόρτας σας. Εννοείται ότι όταν θα γίνει η εγκατάσταση ο ειδικός που θα την αναλάβει θα σας πει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για την συντήρηση της και πόσο συχνά.

Αν η πόρτα σας είναι αυτόματη, δεν αρκεί απλά να την καθαρίζετε και να φροντίζετε για την λίπανση της. Θα πρέπει να ελέγχετε και τη σωστή λειτουργία του μηχανισμού ανοίγματος και κλεισίματος για να προλάβετε βλάβες πριν εκδηλωθούν. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ειδικές γνώσεις και πρέπει να γίνεται από ειδικούς. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που πουλάνε κι εγκαθιστούν αυτόματες γκαραζόπορτες αναλαμβάνουν και τον έλεγχο / την συντήρηση τους. Ο έλεγχος αυτός γίνεται είτε σε ετήσια βάση είτε μια φορά τα δύο χρόνια. Ο ειδικός έρχεται στον χώρο, ελέγχει τον μηχανισμό και αντικαθιστά τα ανταλλακτικά του που μπορεί να έχουν φθαρεί οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες να χαλάσουν. Εννοείται ότι κατά τον έλεγχο αυτό θα ελέγξουν και όλη την πόρτα και θα επιδιορθώσουν όποια άλλα προβλήματα μπορεί να συναντήσουν.

ADVERTORIALS