Νίκος Μυλωνάς: Άχρωμη και απολίτικη η επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στο νησί μας

Νίκος Μυλωνάς: Άχρωμη και απολίτικη η επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στο νησί μας

 


ΑΧΡΩΜΗ και ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του κ. ΚΑΣΣΕΛΛΑΚΗ στο ΝΗΣΙ μας

Α. Ποιο ήταν αλήθεια το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της (προεκλογικής) επίσκεψης του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Κασσελάκη στο νησί μας; Μέσα από την παρουσίαση της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναζητήσαμε στοιχεια και σαφείς τοποθετήσεις πάνω σε φλέγοντα τοπικά ζητήματα. Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Ούτε καν μια κουβέντα για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Όλα ωραία και λαμπερά, χαμόγελα, φιλοφρονήσεις, χειραψίες και σκόρπιες πολιτικές αιχμές για τον ‘’απαράδεκτο Μητσοτάκη’’.

Β. Ζούμε στην μεθοριακή γραμμή σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής με τον πόλεμο στα δεξιά και αριστερά μας και την γειτονική μας χώρα να πρωτοστατεί στην ‘’αναθεωρητική πολιτική περί συνόρων’,’ θέτοντας πιεστικά το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών μας με ΄φιλική’’ πίεση των συμμάχων μας.

Σε αυτό το εθνικό ζητημα ο ‘’πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός’’ θα έπρεπε να μας πει δυο λόγια ‘’αληθείας’’! Με τον τρόπο του, είχε καθήκον να απαλύνει την προσβολή όλων μας για την ενημέρωση μας στα εθνικά θέματα μόνο από ξένες κυβερνήσεις και εφημερίδες. Η τοπική κοινωνία ανησυχεί για το ζητημα της ‘’σιωπηλής μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος’’ στα νησιά μας. Για την από παντού ομολογημένη αποστολή πολεμικών υλικών από τα νησιά στην Ουκρανία. Οι Δωδεκανήσιοι φυσιολογικά ανησυχούν για την εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές αναμετρήσεις στην Μέση Ανατολή. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να μας διευκρινίσει σκοτεινές διαστάσεις και να κρατήσει αποστάσεις σε μια επικίνδυνη εθνική εξωτερική πολιτική. Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του σημαίνει, δυστυχώς, ταύτιση με την πολιτική Μητσοτάκη

Γ. Το δεύτερο μεγάλο τοπικό ζητημα είναι η προοπτική ανάπτυξης των νησιών μας Ο κ. Κασελλάκης δεν είπε κουβέντα για το θεμα των επενδύσεων και την εξισορρόπηση μεταξύ των τομέων της παραγωγής. Κουβέντα για το καθεστώς συγκέντρωσης πλούτου και κερδών σε κεφαλαιοκρατικούς και μεγα-εμπορικούς ομίλους. Δεν σχολίασε τον τουριστικό γιγαντισμό και την κοινωνική και εργατική αποδιάρθρωση που έχει επέλθει στα νησιά μας, εξαφανίζοντας τους μικροεπαγγελματίες. Κουβέντα για τον ρόλο και τον χαρακτήρα του τρέχοντος προγράμματος ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0 και τον χειρισμό του από την κυβέρνηση.

Δ. Δεν ηταν τυχαίο που o τοπικός ΣYΡIZA απέφυγε την συνάντηση του αρχηγού του με τους δημοτικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στην Κω, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποια η γνώμη του περί κρατικής αποκέντρωσης και της ενδυνάμωσης των Δήμων; Δεν υπήρξε ο πολιτικός διάλογος και η παρουσίαση ενός πλέγματος τοπικών προβλημάτων, Δεν υπήρξαν δεσμεύσεις. Ακόμη και η επίσκεψη στο νοσοκομείο ηταν προβληματική γιατί εκεί συζήτησε μόνο με το ‘’διορισμένο από την κυβέρνηση διοικητικό συμβούλιο. Τι είχε αλήθεια να πει σε ένα ‘’εντεταλμένο κομματικό όργανο’’; Γιατί να συζητήσει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης με θεσμικό όργανο που έχει και την δική του πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στο νοσοκομείο και να μην συζητήσει με τους εργαζομένους του; Παρόμοιες επισκέψεις συνοδεύονται από πολιτικές διαδικασίας (έστω, μη αποτελεσματικές και για το θεαθήναι). Χθες ζήσαμε την αντικατάσταση τους με φιλικές κουβέντες, χειραψίες, σελφις, και φωτογραφικά ‘’ενσταντανέ’’ σε ταβέρνα που θυμίζουν καλοκαιρινές συνευρέσεις διακοπών. ΟΧΙ όμως πολιτική διαδικασία.  

Ε. Οι λογαριασμοί ρεύματος, τηλεφώνων, ύδρευσης, ασφαλιστικών ταμείων και οι πάσης φύσεως πληρωμές μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ εχουν χρέωση από τις τράπεζες πάνω από μισό ευρώ ανά συναλλαγή. Οι τιμές αυτών των υπηρεσιών είναι από τις ακριβότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ποιότητα των υπηρεσιών είναι από τις χειρότερες! Έλεγχοι στην αγορά δεν υπάρχουν. Τα 4 υπερκαταστήματα τροφίμων στο νησί μας κατέχουν πάνω από το 70% των αγορών. Ο συναλλαγματικός πλούτος που η τουριστική κίνηση αποδίδει κατευθύνεται εξ ολοκλήρου στους ‘’επενδυτές’’ προς την αλλοδαπή. Ηταν εντυπωσιακή η συνομιλία του κ. Κασελλάκη για το θεμα της FRAPORT από την οποία ο τοπικός Δήμος επιστατεί μόνο 60.000 ευρώ για τέλη καθαριότητας!!! Ποιος φταίει που ο Δήμος μας δεν έχει μια κάποια θέση στην μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του νησιού μας, κοινωνικού και κρατικού χαρακτήρα; Σε περίοδο κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των φυσικών πόρων του νησιού εξακολουθεί η πολιτική γενναίων χρηματοδοτήσεων για νέες τουριστικές κλίνες.

Ποια χωρά αλήθεια φιλοδοξεί να κυβερνήσει αύριο ο κ. Κασελλάκης και σε ποια κατεύθυνση;

Ζ. Στο κενό του πολιτικού λόγου της αντιπολίτευσης στηρίζεται η κυριαρχία της κυβέρνησης. Η παρουσία στην Κω του ‘αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλει σε αυτό. Εμείς εδώ με τα προβλήματα μας αναπάντητα εν όψει εκλογών.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS