Ξεκινούν τρία νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους

Ξεκινούν τρία νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους

Ενεργοποιούνται από αύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου τρία από τα συνολικά έξι προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που χρηματοδοτούνται με 490 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν στόχο την απορρόφηση 68.000 ανέργων, κυρίως νέων, γυναικών, ατόμων με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργων, που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση εργασίας, σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

Αναλυτικά, τα προγράμματα που ξεκινούν άμεσα, με την πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ανοίγει αύριο, είναι:

1. Επιδότηση της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 6 μήνες. Προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

2. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, αναβάθμισης προσόντων και προετοιμασίας 10.000 ανέργων νέων, 18-30 ετών, για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας (προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ). Εχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

3. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ. Οι 3.000 θέσεις αφορούν ανέργους από ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων), θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Οι υπόλοιπες 7.000 αφορούν ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες.

Τους πρώτους μήνες του 2023 θα «τρέξουν» άλλα 3 προγράμματα επιδότησης της εργασίας 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, αναβάθμισης δεξιοτήτων – επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών) με συνολικό προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ, καθώς και πιλοτικά προγράμματα συνδυασμένων δράσεων (συμβουλευτικής, πιστοποιημένης κατάρτισης και απασχόλησης) σε τέσσερις τουλάχιστον πόλεις στην ελληνική επικράτεια. Ο πρώτος κύκλος αφορά 17.750 ανέργους με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS