Ηλεκτρονικά η δήλωση φόρου κληρονομιάς

Ηλεκτρονικά η δήλωση φόρου κληρονομιάς

Κλείνουν σταδιακά οι πόρτες των εφοριών για την υποβολή διαφόρων δηλώσεων από τους φορολογουμένους.

Εντός της εβδομάδας ενεργοποιείται η ηλεκτρονική δήλωση για τις κληρονομιές στην ψηφιακή πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Ετσι, λοιπόν, και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου, όπως ήδη συμβαίνει για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές.

Σημειώνεται ότι οι συμβολαιογράφοι έλαβαν σε demo την εφαρμογή προκειμένου να εξοικειωθούν πριν από την ενεργοποίησή της από τη φορολογική διοίκηση.

Πλέον οι φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα θα γλιτώσουν από την ταλαιπωρία και τις επισκέψεις στην εφορία, καθώς η δήλωση φόρου κληρονομιάς θα υποβάλλεται από το γραφείο του συμβολαιογράφου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, η υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνεται ψηφιακά σε 9 βήματα:

• Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου.

• Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο myTaxisnet.

• Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.

• Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται όταν προκύπτει o φόρος.

• Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.

• Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).

• Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.

• Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και κληρονόμο.

• Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myProperty.

Σε αντίθεση με το αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα για γονικές παροχές και δωρεές και το οποίο φθάνει στις 800.000 ευρώ, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ.

Από τις 150.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα με συντελεστή φόρου 1% από τις 150.001 και μέχρι τις 300.000 ευρώ, 5% από τις 300.001 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ και 10% για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ. Ωστόσο, ισχύει ειδικό αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο μετά 5 έτη γάμου και τα ανήλικα τέκνα του.

Για κληρονομιά πρώτης κατοικίας δεν επιβάλλεται φόρος για αξία μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

kathimerini.gr
ADVERTORIALS