Δημόσιο: «Πράσινο φως» για προσλήψεις

Δημόσιο: «Πράσινο φως» για προσλήψεις

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες την πρόσληψη περίπου 17.942 δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2023. Παράλληλα, εγκρίθηκε η πρόσληψη 22.407 συμβασιούχων (σχέση εργασίας ΙΔΟΧ) εκ των οποίων οι 7.259 αφορούν προσωπικό καθαριότητας στο υπουργείο Εσωτερικών και 2.658 προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως εκκρεμεί η υλοποίηση των προσλήψεων 33.602 ατόμων από τα προηγούμενα έτη, γεγονός το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απέδωσε σε καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων, oι οποίοι θα προσλάβουν τους υπαλλήλους.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις του 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023, οπότε σε αυτόν θα συμπεριλαμβάνονται και οι προγραμματισθείσες προσλήψεις της διετίας 2022-23. Ο στόχος της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των προσλήψεων για 51.544 άτομα (εκκρεμείς και νέες προσλήψεις) κατά τη διάρκεια του 2023 χαρακτηρίστηκε ωστόσο εξαιρετικά αισιόδοξος από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε συνέντευξη Τύπου χθες που αφορούσε την ανάλυση και περιγραφή του προγραμματισμού των προσλήψεων. Στην ίδια συνέντευξη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει 5 εκατ. ευρώ στους δήμους για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών για τον καθαρισμό των σχολείων, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της επέκτασης του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου. Σε συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων), η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, θα συζητηθεί το θέμα της δυνατότητας επιχορήγησης των δήμων προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος για τη θέρμανση των σχολικών κτιρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, οι φορείς υπέβαλαν 35.540 αιτήματα προσλήψεων εκ των οποίων εγκρίθηκαν 15.641 προσλήψεις (με βάση τον ισχύοντα κανόνα του 1 προς 1, μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από σχετική πρόταση του ΥΠΕΣ. Επίσης, προβλέπονται και προσλήψεις εκτός του κανόνα 1 προς 1.

Οι προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 αφορούν μεταξύ άλλων το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (3.157 άτομα – απόφοιτοι παραγωγικών σχολών, επαγγελματίες οπλίτες, προσωπικό στα γενικά επιτελεία), το υπουργείο Υγείας, 3.361 άτομα (350 γιατροί – 1.000 νοσηλευτές και 1.000 άτομα που θα μονιμοποιηθούν λόγω δικαστικών αποφάσεων), το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 1.037 άτομα (απόφοιτοι παραγωγικών σχολών και αξιωματικοί), το υπουργείο Παιδείας, 907 άτομα (μέλη ΔΕΠ – διοικητικό προσωπικό, προσλήψεις στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Τον Απρίλιο θα εκτιμηθούν οι ανάγκες πρόσληψης σε εκπαιδευτικούς ανάλογα με τις συνταξιοδοτήσεις.

Το 31% των ατόμων που θα ζητηθούν για πρόσληψη από το Δημόσιο το 2023 θα πρέπει να έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, το 16% να είναι απόφοιτοι τεχνολογικής εκπαίδευσης, το 28% δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Οσον αφορά τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι εργάζονται στην ίδια θέση για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα εξετάσει τον αριθμό εκείνων που αφορά η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, στη μοριοδότηση για την πρόσληψη των συγκεκριμένων εργαζομένων δεν μπορεί να συνυπολογιστεί ειδική μοριοδότηση (συγκεκριμένη εμπειρία λόγω εργασίας στη συγκεκριμένη θέση).

«Θα προσμετρούνται στις προσλήψεις του φορέα όπου εργάζονται», ανέφερε ο υπουργός για τους εργαζομένους οι οποίοι είχαν προσληφθεί ως συμβασιούχοι λόγω COVID-19 και μετά τη λήξη της σύμβασής τους, τον προηγούμενο Μάιο, προσέφυγαν στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν οπότε και παραμένουν στις θέσεις τους. Πρόκειται κυρίως για εργαζομένους σε δήμους. Στους δήμους, επίσης, αναμένεται να προσληφθούν 1.367 άτομα, οι οποίοι θα εργαστούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, όπως η καθαριότητα και ο οδοφωτισμός.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS