Πως ξεκίνησε; Το παρόν και το μέλλον των e-cigs στην Ελλάδα

Πως ξεκίνησε; Το παρόν και το μέλλον των e-cigs στην Ελλάδα

Πρόκειται για μια συνήθεια ή για μια τάση Παγκόσμιου βεληνεκούς; Στην Ελλάδα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήρθε για να μείνει. Μελέτες έχουν δείξει πως δεν πρόκειται απλά για μια τάση, αλλά έναν τρόπο ζωής. Η κοινότητα ατμιστών στην χώρα μας μεγαλώνει, ενώ πολλοί νυν καπνιστές αναζητούν τη λύση για τη διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχουν πια πολλοί τρόποι για να μάθει κανείς τι είναι τα ecigs, που μπορεί να τα προμηθευτεί και να λύσει τυχόν απορίες. Στο Alter eGo - e cigarette greece μπορείτε να δείτε ακριβώς τι είναι, τις επιλογές που έχετε, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα, προτού αποφασίσετε να το προμηθευτείτε. Ας δούμε όμως, την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, σε τι στάδιο βρίσκετε σήμερα και ποιο το μέλλον του:

 

Πως ξεκίνησε το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα

Κατ’ αρχήν το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2007. Μεταξύ άλλων χωρών, ήρθε και στην Ελλάδα. Ως φυσικό επακόλουθο, το ποσοστό των Ελλήνων που πειραματίστηκαν με αυτό ήταν μικρό. Αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα, κατά την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος - αγνώστου στη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα. Σαφώς και δεν είχε ακριβώς την ίδια σχεδιαστική μορφή και τεχνολογία με τα αντίστοιχα ecigs που κυκλοφορούν σήμερα. Παρόλα αυτά, η κοινότητα των ατμιστών είχε ήδη ξεκινήσει να υφίσταται. Όταν το 2008, εφευρέθηκε το cartomizer, ο οποίος είναι ο μηχανισμός που βασίζεται η λειτουργία του ecig με τα σημερινά δεδομένα., τότε ξεκίνησε η πραγματική άνοδος πωλήσεων του στην Χώρα μας. Ο Δρ. Κ. Φαρσαλινός, δημοσίευσε μια έρευνα το 2012,, όπου υποστήριξε πως: «Το άτμισμα είναι σίγουρα προτιμότερο από το κάπνισμα». Αυτό αποτέλεσε σταθμό στην πορεία του vaping επειδή ειπώθηκε από έναν μεγάλο ερευνητή και επιστήμονα του χώρου.

Το παρόν των e-cigs στην Ελλάδα                                                                                        

Στο παρόν, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές. Ο κύριος λόγος είναι η διακοπή του καπνίσματος και έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο που φέρνει αποτελέσματα όχι μόνο βραχυχρόνια, αλλά και μακροχρόνια. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 και ουσιαστικά ήταν η πρώτη στον Ελληνικό πληθυσμό, έδειξε πως το ποσοστό των ατμιστών έφτανε το 4,1%, ενώ συνολικά στον Ευρωπαϊκό χώρο πλησίαζε το 2,4%. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη   πραγματοποιήθηκε από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας σε 4058 ενήλικες που διαμένουν στο νομό Αττικής. Τα ευρήματα ήταν πως περίπου 158.000 άτομα είναι πλέον ατμιστές από πρώην καπνιστές. Αυτό δείχνει πως το μέλλον του vaping στη Χώρα μας προβλέπεται θετικό με υψηλή αύξηση πωλήσεων σε ατμικά προϊόντα, αλλά και ατόμων να στρέφονται ραγδαία σε αυτό. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι πως οι ατμιστές ξεπερνούν τις 300.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Το μέλλον των ατμικών προϊόντων στην Ελλάδα

 

Η εξέλιξη των ατμικών προϊόντων στην Ελλάδα, θεωρείται πως θα είναι θεαματική. Αυτό για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι η οικονομική κρίση που έκανε τον Έλληνα να αποστραφεί το παραδοσιακό τσιγάρο λόγω υψηλού κόστους. Ο δεύτερος λόγος είναι η βελτίωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Πλέον, ο κάθε ατμιστής μπορεί να επιλέξει τον τύπο ecig 3ης γενιάς, διαφορετικά υγρά αναπλήρωσης, καθώς, και να βρει ένα πλήθος αξεσουάρ που θα καλύψουν τις ανάγκες του. Το σημαντικό είναι πως η βιομηχανία των προϊόντων ατμίσματος ερευνά να δημιουργήσει ecigs με νέα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως μπαταρίες που θα διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή νέα μοντέλα με περισσότερες ρυθμίσεις. Θεωρείται πως έως το 2028, οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν εκείνες του κοινού τσιγάρου, δηλαδή θα υπερβούν ακόμα και τα 50 δις δολάρια. Στην χώρα μας, συνεχώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα πώλησης ecigs, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν πάνω από 250 εταιρείες που τα παράγουν. Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη ζήτηση, καθώς σενάρια μιλάνε και για μια ολική εξαφάνιση του κοινού τσιγάρου.

Οι ανάγκες των Ελλήνων ατμιστών μπορούν να καλυφθούν μέσα από ένα πλήθος ατμιστικών προϊόντων. Αν και στα πρώτα στάδια, το μέλλον των ηλεκτρονικών τσιγάρων φάνταζε αβέβαιο, η πορεία έδειξε το εντελώς αντίθετο. Ο σημαντικότερος λόγος διακοπής του καπνίσματος, η πρόκληση θανάτων και σοβαρών χρόνιων προβλημάτων, μπορεί πια να αντιμετωπιστεί με τα ecigs. Η οικονομική καταστροφή στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας από αυτή τη βλαβερή συνήθεια έχει και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στους πολίτες. Αυτό το γεγονός έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες. Για αυτό το λόγο το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί εν μέρη, μια λύση του προβλήματος.

ADVERTORIALS