Κ. Σκρέκας: Να μπει στην καθημερινότητά μας η εξοικονόμηση ενέργειας, όπως στη Γερμανία

Κ. Σκρέκας: Να μπει στην καθημερινότητά μας η εξοικονόμηση ενέργειας, όπως στη Γερμανία

Προετοιμασμένη για τον χειμώνα είναι η χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν».

«Έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου» εξήγησε.

Πάντως, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία.

Τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριου είχαμε θετικά δείγματα με σημαντική μείωση της κατανάλωσης. «Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Όλη η Ευρώπη ανησυχεί και προβληματίζεται για τους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας να στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη, μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές. Η κυβέρνησή μας είδε από πολύ νωρίς το πρόβλημα και δημιούργησε δίχτυ προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τις ΜμΕ», σημείωσε ο υπουργός σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Εξετάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, αναφερόμενος στους λογαριασμούς ρεύματος, επανέλαβε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η απορρόφηση τουλάχιστον στο 80% των αυξήσεων στην ενέργεια για όσο χρειαστεί. «Απορροφούμε το 89% της αύξησης για τον Σεπτέμβριο σε μικρότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ψιλικά. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε το 50 με 55% της αύξησης, ενώ ένα τμήμα της αύξησης εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος» σημείωσε. 

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι «εξετάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν της επιδότησης για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να στηρίξουμε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας».

«Μόνο το Σεπτέμβριο θα επιδοτήσουμε με 1,1 δισεκ. ευρώ τα νοικοκυριά για ένα μόλις μήνα. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση που έχει ίσως δοθεί ποτέ» σημείωσε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους παρόχους σε καθαρές χρεώσεις. «Η ΡΑΕ έχει πίνακα με συγκρίσεις τιμολογίων των παρόχων στην ιστοσελίδα της, ενώ με νόμο της κυβέρνησης ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει αζημίως πάροχο εφόσον έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό», επισήμανε.

Εκτίμησε ότι οι διαφορές τιμής μεταξύ των παρόχων δεν ξεπερνούν το 20% και έφερε ένα παράδειγμα: Τον Σεπτέμβριο ένα μέσο νοικοκυριό με 400 κιλοβατόρες θα πλήρωνε σχεδόν 350 ευρώ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια, μετά την κρατική επιδότηση το πληρωτέο ποσό κατεβαίνει στα 60 ευρώ. 

kathimerini.gr

ADVERTORIALS