«Ελ. Βενιζέλος»: Με καθυστερήσεις το 47% των πτήσεων

«Ελ. Βενιζέλος»: Με καθυστερήσεις το 47% των πτήσεων

Εκτός προγράμματος πτήσεις και ιδιωτικές προκαλούν το 20% των καθυστερήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια. Το υπόλοιπο 80% των καθυστερήσεων οφείλεται στο ντόμινο από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εικόνα των καθυστερήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια είναι σαφώς καλύτερη από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης ευθύνονται τουλάχιστον κατά 80% για τις μικρές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε κάποια από τα ελληνικά αεροδρόμια και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται η ελληνική εναέρια κυκλοφορία.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών προκύπτει ότι το 53% των πτήσεων στο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώνεται την προβλεπόμενη ώρα. Από τo υπόλοιπο 47%, το 80% οφείλεται σε καθυστερήσεις από το εξωτερικό (ο συνολικός αριθμός πτήσεων τον Ιούνιο του 2022 ήταν περίπου 9.650, ενώ οι πτήσεις με καθυστέρηση 4.520).

«H καλύτερη εικόνα στα ελληνικά αεροδρόμια οφείλεται και στην προεργασία που έχουν κάνει οι διαχειριστές των αεροδρομίων αλλά και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κυρίως μέσω της συνεχούς επαφής με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, έχοντας εξηγήσει αναλυτικά ότι η φετινή αεροπορική κίνηση θα ξεπερνούσε τα δεδομένα του 2019», αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Επισημαίνεται επίσης πως η γενική συνέλευση της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος υπερψήφισε στις 9 Μαΐου την κοινή συμφωνία, η οποία περιλάμβανε μια σειρά από μέτρα που στόχο είχαν να ανακουφίσουν την εναέρια κυκλοφορία από τις επικείμενες καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προέβλεπε την εφαρμογή νέων προγραμμάτων εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά σχεδόν 10% στις παραγόμενες ανθρωποώρες για την ενίσχυση των βαρδιών σε ώρες και ημέρες με αυξημένη κυκλοφορία, την αύξηση των ελάχιστων κινήσεων που εκτελούνται, και ιδίως στα αεροδρόμια της Αθήνας κατά 27%, με άμεση προτεραιότητα στις πτήσεις από Μύκονο και Σαντορίνη (του Ηρακλείου κατά 20% και της Σαντορίνης κατά 20%). Επίσης, την απόδοση του bonus στους ελεγκτές για το 2020.

Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Μεταφορών, έχει ως εξής: Το 53% των πτήσεων προσγειώνεται στον ΔΑΑ στην προβλεπόμενη ώρα. Εκ του υπολοίπου 47% που παρουσιάζει καθυστέρηση: Το 80% περίπου οφείλεται στο domino effect των καθυστερήσεων στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως επισημάναμε παραπάνω, και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στην ελληνική εναέρια κυκλοφορία. Το 20% οφείλεται είτε σε εμπορικές πτήσεις που πραγματοποιούνται εκτός χρονοθυρίδων (slots) –κυρίως στο αεροδρόμιο Ηρακλείου– είτε σε ιδιωτικές πτήσεις σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, οι οποίες προκαλούν «αναστάτωση» στο πρόγραμμα προσαπογειώσεων. Μάλιστα, καθημερινώς παραλαμβάνονται από τον ΔΑΑ 600-1.000 αποσκευές επιβατών από πτήσεις προηγούμενων ημερών, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος» έχει εγκαταστήσει ένα προσωρινό σύστημα logistics.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS