Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως τα τέλη Μαρτίου

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως τα τέλη Μαρτίου

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα τέλη Μαρτίου, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της προθεσμίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή των ανεξόφλητων δανείων της. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου», είπε ο υπουργός στο Reuters. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι, παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας της COVID-19, η Ελλάδα θα επανέλθει, όπως έχει δεσμευτεί, σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Χθες ο υπουργός δήλωσε εκτός άλλων σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Πάτρα η διοικούσα επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, στην εκλογική περιφέρεια Αχαΐας πως «Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για τη χώρα, θα είναι μία χρονιά στην οποία θα επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα αλλάζει, βαδίζει μπροστά και το σημαντικότερο, κοιτάει ψηλά»

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, «έχουμε μία ισχυρή ανάπτυξη και μάλιστα ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει και ό,τι χάσαμε το 2020 το πήραμε πίσω το 2021». Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα καταφέραμε συνολικά και συνεκτικά ως κυβέρνηση, παρά τις πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες, ώστε να πετύχουμε ένα σημαντικό κομμάτι όσων υποσχεθήκαμε προεκλογικά».

Για το θέμα της αποπληρωμής τοποθετήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Άλφρεντ Κάμερ.

Ο κ. Κάμερ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η αποπληρωμή θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στη σχέση Ελλάδας – ΔΝΤ και σε πρακτικό επίπεδο θα τερμάτιζε την «μετα-μνημονιακή» αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η σχέση με την Ελλάδα θα είναι εν πολλοίς αυτή που ισχύει και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Επιπλέον θα συνεχίσουμε να έχουμε συμμετοχή στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών εντός του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας».

naftemporiki.gr

ADVERTORIALS