Το νέο επίδομα ανεργίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Το νέο επίδομα ανεργίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

https://www.capital.gr/

Aύξηση ανάλογη της αύξησης του κατώτατου μισθού θα λάβει εκ νέου φέτος το τακτικό επίδομα ανεργίας.  Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου θα αυξηθεί κατά 6%.

Δεδομένου ότι το τακτικό επίδομα ανεργίας (όπως επίσης και τα άλλα 22 εξειδικευμένα επιδόματα ανεργίας) υπολογίζεται ως αναλογία του κατώτατου μισθού, ενδεχόμενη  αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6% θα οδηγήσει σε αύξηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας κατά 6%.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Για το β΄εξάμηνο του 2022, οπότε θα "τρέξει” η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δικαιούχοι της  αναμένεται να είναι έως και 150.000 ανέργοι. 

Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) αναφέρονται τα ακόλουθα. 


Αυτό σημαίνει πως ενδεχόμενη αύξηση 6% στον κατώτατο μισθό θα οδηγήσει στο εξής αποτέλεσμα:

- για μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 355,45 ευρώ, το μηνιαίο επίδομα θα ανέλθει σε 431,68 ευρώ. 
-για μικτές μηνιαίες αποδοχές από 177,73 ευρώ έως 355,44 ευρώ, το μηνιαίο επίδομα ανεργίας θα ανέλθει σε 323,83 ευρώ.
-για μικτές αποδοχές έως 177,72 ευρώ, το μηνιαίο επίδομα ανεργίας θα ανέλθει στα 215,97 ευρώ. 

Προφανώς τα παραπάνω ποσά θα διαφοροποιηθούν προς τα πάνω για όσους δικαιούχους επιδομάτων ανεργίας έχουν  προστατευόμενα μέλη, όπως κατά κανόνα είναι τα ανήλικα τέκνα.

Έτσι ώστε άνεργος με 2 ανήλικα τέκνα, με βάση τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό, λαμβάνει σήμερα επίδομα 495,95 ευρώ.
Σε περίπτωση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6%, ο άνεργος αυτός θα λάβει το ποσό των 525,65 ευρώ. 

Ενδεχόμενη αύξηση 6% θα περάσει και στο Δώρο Χριστουγέννων και το Δώρο Πάσχα τα οποία εισπράττουν οι δικαιούχοι των τακτικών επιδομάτων ανεργίας. 
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται, εφόσον ο ασφαλισμένος επιδοτείται κατά το διάστημα από 1ης Μαϊού  έως 31 Δεκεμβρίου. Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται 3  ημερήσια επιδόματα Δώρο Χριστουγέννων. Για επιδότηση όλο το προαναφερόμενο διάστημα καταβάλλονται 25  ημερήσια επιδόματα. Αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων.

Έστω εργαζόμενος, χωρίς προστατευόμενα τέκνα, με μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 355,45 ευρώ, απολύεται τον Απρίλιο του 2022 και δικαιούται  επίδομα ανεργίας από το Μάιο έως και το Δεκέμβριο του 2022. Θα λάβει αυξημένο Δώρο Χριστουγέννων ύψους 431,68 ευρώ το Δεκέμβριο του 2022.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται, εφόσον ο ασφαλισμένος επιδοτείται κατά το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται 3  ημερήσια επιδόματα Δώρο Πάσχα. 

Για επιδότηση όλο το προαναφερόμενο διάστημα καταβάλλονται 12,5 ημερήσια επιδόματα. Αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται Δώρο Πάσχα.

ADVERTORIALS