Με «κόφτη» ο νέος ΕΝΦΙΑ

Με «κόφτη» ο νέος ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές στους συντελεστές και στα κλιμάκια του νέου ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες προβλέπει το σχέδιο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης. Σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς δηλαδή να «πειραχτούν» οι συντελεστές, ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν αυξημένος έως και 60%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος σε 15 ημέρες επισημαίνοντας ότι «η άσκηση είναι πολυπαραγοντική, έχουμε πειράξει επί τα βελτίω τους συντελεστές ώστε να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις». Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι ο ΕΝΦΙΑ στο σύνολό του θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος για τους περισσότερους πολίτες, σημειώνοντας ότι για όσους πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο (ο οποίος πλέον ενσωματώνεται στον κύριο φόρο) το εάν θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα εξαρτηθεί από την περιοχή που βρίσκονται τα ακίνητά τους, δηλαδή κατά πόσο έχει αυξηθεί η τιμή ζώνης. Οπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενσωματώσει τον συμπληρωματικό φόρο που πληρώνει το 5% της κοινωνίας, καταβάλλοντας όμως το 15% του συνολικού ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων. «Αυτός ο φόρος θα ενσωματωθεί και θα είναι ένας φόρος ακίνητης περιουσίας και το ύψος του θα εξαρτηθεί ανάλογα με την περιοχή».

Ο συμπληρωματικός φόρος

Σήμερα, ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται στο ποσό των 646 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 368 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 278 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ενσωματώνεται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022. Σημειώνεται ότι για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Το σενάριο λοιπόν που παρουσιάστηκε στους θεσμούς προβλέπει αλλαγές σε κλιμάκια αλλά και τη θεσμοθέτηση ενός «κόφτη», ο οποίος θα ενεργοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο φόρος εκτοξεύεται στα ύψη με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ξεκινάει η προσομοίωση

Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει λάβει όλες τις νέες παραμέτρους από την αρμόδια επιτροπή και ξεκινάει την προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου από την ΑΑΔΕ για κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο. Με βάση τον «λογαριασμό» που θα βγάλει η ΑΑΔΕ το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για το ποιοι θα δουν φέτος ελαφρύτερα εκκαθαριστικά και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Τα αποτελέσματα της άσκησης θα αποσταλούν και στους θεσμούς προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως και να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 10 δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται τον Μάιο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Φορολογικές δηλώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος γενικά στις φορολογικές δηλώσεις τόνισε ότι επιδίωξη είναι να ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τηλεδιασκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (όπως ο ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να ενσωματωθούν τα στοιχεία που διαθέτουν τον συγκεκριμένο μήνα. Ωστόσο, ο φόρος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, όπως και πέρυσι και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS