Κέρδος 122 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από τον μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου

Κέρδος 122 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από τον μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου

Τον μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) για παλαιότερα δάνεια της Ελλάδας ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το όφελος για την Αθήνα από τον τέταρτο διαδοχικό μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου εκτιμάται σε 122,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο είχε προηγηθεί και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 644,4 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία υπό δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να διατηρήσει και να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και την τήρηση της δέσμευσης για βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το επιτοκιακό περιθώριο 2% αφορούσε δάνειο 11,3 δισ. ευρώ, το οποίο είχε παρασχεθεί στην Ελλάδα από τον EFSF (προκάτοχο του ESM), στο πλαίσιο της επαναγοράς του δημόσιου χρέους το 2012. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2018 για την αναδιάρθρωση του χρέους, είχε αποφασιστεί η υπό προϋποθέσεις μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου στο 0% έως το 2022.

Μέχρι στιγμής, από τα διάφορα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, τα οποία έχουν εγκριθεί και υλοποιηθεί, η Ελλάδα έχει συνολικό όφελος ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: moneyreview.gr

ADVERTORIALS