Έως τις 3 Φεβρουαρίου η πληρωμή εισφορών Δεκεμβρίου στον ΕΦΚΑ

Έως τις 3 Φεβρουαρίου η πληρωμή εισφορών Δεκεμβρίου στον ΕΦΚΑ

Προθεσμία έως τις 3 Φεβρουαρίου έχουν 1,5 εκατ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να πληρώσουν τις εισφορές Δεκεμβρίου 2020. Ηδη, τα ενιαία πλέον ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ και αφορούν τις εισφορές κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, για τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο του ταμείου αναμένεται να οριστικοποιηθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμών θα είναι η Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021.   

Στο μεταξύ, συνεχίζονται έως τις 31 Ιανουαρίου οι δηλώσεις στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) από 1,5 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας του 2021. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το 2021. Με βάση τον νόμο Βρούτση, η κατάταξη κάθε επαγγελματία σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή έπειτα από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η επιλογή θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2021, που βάσει του σχεδιασμού θα πληρωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ. Μάλιστα φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος εισφορών για τους μη μισθωτούς, οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση θα παραμείνουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το 2020. Να σημειωθεί ότι το 2020 όποιος δεν υπέβαλε δήλωση εντάχθηκε αυτόματα στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.  

Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία, και ενώ απομένουν λίγες ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας, οι περισσότερες δηλώσεις αφορούν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, καθώς στην πλειονότητά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, της δραματικής πτώσης του τζίρου τους αλλά και των συσσωρευμένων οφειλών που δημιουργήθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες. 

Ετσι, αν και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους μη μισθωτούς να επιλέξουν προσεκτικά, καθώς όσο υψηλότερες εισφορές πληρώνουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μελλοντική τους σύνταξη, η επιλογή της κατώτερης κατηγορίας των 210 ευρώ όσον αφορά τον κλάδο κύριας σύνταξης και υγείας, εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και των 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα, αποδεικνύεται η δημοφιλέστερη. 

ADVERTORIALS