Τον Φεβρουάριο οι αποζημιώσεις για ενοίκια Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου

Τον Φεβρουάριο οι αποζημιώσεις για ενοίκια Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών να πιστώνει στον λογαριασμό των ιδιοκτητών ακινήτων την αποζημίωση από το «κούρεμα» των ενοικίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Ιανουάριο το ελληνικό Δημόσιο θα πιστώσει τις αποζημιώσεις για το 50% της απώλειας των ενοικίων του Νοεμβρίου, ενώ τον Φεβρουάριο θα καταβληθούν τόσο οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου αλλά και του Ιανουαρίου 2021.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα διενεργείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης COVID» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Η κατάθεση της αποζημίωσης θα γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει γνωστοποιηθεί από τους φορολογουμένους στην ΑΑΔΕ. 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

• Τα φυσικά πρόσωπα που εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, από τον μήνα Νοέμβριο και εφεξής, σύμφωνα με διατάξεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, αποζημιώνονται για το 50% της μείωσης των μισθωμάτων των μηνών αυτών, στον τραπεζικό λογαριασμό τους που έχει γνωστοποιηθεί στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

• Το καταβαλλόμενο ποσό δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι:

• Οι εκμισθωτές, φυσικά πρόσωπα, που έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης για ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα για τον μήνα Νοέμβριο και εφεξής από τους αντισυμβαλλόμενους, μισθωτές, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.

• Οι υπεκμισθωτές, φυσικά πρόσωπα, που βάσει δικαιώματος υπεκμίσθωσης έχουν συνάψει σύμβαση υπεκμίσθωσης και εισπράττουν μειωμένο υπομίσθωμα για τον μήνα Νοέμβριο και εφεξής από τους αντισυμβαλλόμενους, υπομισθωτές, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.

• Οι κληρονόμοι εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν αποβιώσει, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη ΔΟΥ όπου υπάγεται ο κληρονομούμενος τα δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν ότι έχουν καταστεί κληρονόμοι του αποβιώσαντος ώστε να ενημερωθούν τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου (σχετ. ΠΟΛ.1006/31-12-2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

• Ο δικαιούχος είσπραξης εκμισθωτής/υπεκμισθωτής προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση COVID»).

kathimerini.gr 

ADVERTORIALS