Την επόμενη Δευτέρα οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου

Την επόμενη Δευτέρα οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος τον Νοέμβριο. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο, η οποία ορίζει παράλληλα πως το μειωμένο ενοίκιο του Δεκεμβρίου θα πιστωθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. 

Η καθυστέρηση πληρωμής δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία θα διογκωθούν, καθώς τον Ιανουάριο δεν πρόκειται να λάβουν ενοίκιο από τις κλειστές επιχειρήσεις. Η αποζημίωση για το ενοίκιο του Ιανουαρίου όπως φαίνεται θα καταβληθεί τον Μάρτιο. 

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή διάταξη με την οποία επεκτείνεται το «πάγωμα» των επιταγών από 45 έως 75 ημέρες ανάλογα με την περίπτωση. Συγκεκριμένα η διάταξη θα προβλέπει ότι:

Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. 

Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα τα οποία θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται: (α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, (β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί  και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και (γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

kathimerini.gr 

ADVERTORIALS