Περιθώριο 75 ημερών για πληρωμή επιταγών που λήγουν τον Ιανουάριο

Περιθώριο 75 ημερών για πληρωμή επιταγών που λήγουν τον Ιανουάριο

Με τροπολογία που θα κατατεθεί ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει χρονικό περιθώριο επιπλέον 75 ημερών στους εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών προκειμένου να καλύψουν τα αναγραφόμενα ποσά. Η προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει για τις επιταγές εξέπνευσε στο τέλος του 2020.

Δεδομένου όμως ότι το lockdown συνεχίζεται και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί ακόμη περισσότερος χρόνος στους εκδότες των επιταγών. Αντίστοιχα, θα ισχύσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους κομιστές των επιταγών, οι οποίοι επίσης μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να εισπράξουν τις επιταγές που έχουν στα χέρια τους.

Η νέα παράταση, η οποία θα λειτουργήσει συνδυαστικά με την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετο χρόνο στους εκδότες των επιταγών μέχρι να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην αγορά.

Το πρόβλημα των επιταγών έχει απασχολήσει έντονα τις τελευταίες ημέρες την αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις έβλεπαν από τη μια να εκπνέει το χρονικό περιθώριο για τη μετάθεση του χρόνου κάλυψης των επιταγών και από την άλλη, τα περιοριστικά μέτρα στην αγορά να συνεχίζονται. 

Εκπρόσωποι πολλών επαγγελματικών κλάδων ζήτησαν και πάλι την παρέμβαση του κράτους, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους στους εκδότες των επιταγών, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο κρίθηκε ότι αυτή η λύση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, δεδομένου ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που θα αιτούνταν δανεισμό δεν θα έπαιρναν το πράσινο φως από τις τράπεζες, αφού δεν θα πληρούσαν τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ετσι, προκρίνεται η λύση της παράτασης του μέτρου της χρονικής μετάθεσης της ημερομηνίας κάλυψης των επιταγών.

Φεβρουάριος 

Η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει περιθώριο 75 ημερών στους εκδότες των επιταγών με ημερομηνία λήξεως εντός του Ιανουαρίου. Είναι μάλιστα πιθανό το μέτρο να ισχύσει και για τις επιταγές που θα λήξουν μέσα στον Φεβρουάριο, για να υπάρξει από τώρα κάλυψη και να μη χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να επανέλθει με νέα τροπολογία για το ίδιο θέμα στο τέλος του μήνα.

Δικαίωμα να μεταθέσουν κατά 75 ημέρες την πληρωμή των επιταγών λήξεως Ιανουαρίου θα έχουν οι επιχειρήσεις με συγκεκριμένο ΚΑΔ που θα εμφανίζουν μεγάλη μείωση εσόδων μέσα στον Δεκέμβριο. 

Αντίστοιχα, οι κομιστές θα μπορούν να μεταθέσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις και του Ιανουαρίου (αλλά και του Φεβρουαρίου ανάλογα με τη λήξη των επιταγών που θα μπουν στη ρύθμιση).

Και πάλι θα πρέπει οι επιταγές που δεν πληρώνονται, να αντιστοιχούν στο 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών του 2019. 

Οι δηλώσεις των επιταγών και των αναστολών θα πρέπει να γίνει και πάλι μέσω της πλατφόρμας my business support. 

kathimerini.gr 

ADVERTORIALS