ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παρατείνεται έως και τέλη Φεβρουαρίου

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παρατείνεται έως και τέλη Φεβρουαρίου

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση η οποία παρατείνει ένα-ένα τα μέτρα ενίσχυσης για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτά και ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ,ο οποίος αποτέλεσε και το πρόγραμμα «γέφυρα» μετά τον πρώτο κύκλο των αναστολών ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. 

Ο μηχανισμός θα συνεχίσει να ισχύει έως τις 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με διάταξη του Υπουργείου Εργασίας που πέρασε με την μορφή του κατεπείγοντος σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Η παράταση του προγράμματος ήταν δεδομένη καθώς στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 24 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ενώ όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, στο Μoney Review, εάν χρειαστεί  επέκταση του προγράμματος πέραν του κονδυλίου των 24 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέραν της 28η Φεβρουαρίου η δαπάνη θα καλυφθεί από το αποθεματικό Covid-19, ύψους 3 δισ. ευρώ. 

Επιπλέον στο πρόγραμμα τίθεται ανώτατο όριο στον ονομαστικό μισθό που λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό της οικονομικής ενίσχυσης που δίνει το κράτος Ο ονομαστικός μισθός που λαμβάνεται υπόψιν δεν μπορεί να ξεπερνά το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών όπως έχει οριστεί στο νόμο 4387/2016. Αυτό σημαίνει πως ο ανώτατος ονομαστικός μισθός που θα μπορεί να δηλωθεί στον μηχανισμό δεν θα υπερβαίνει τις 6.500 ευρώ. Το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη θέσπιση του πλαφόν καθώς εντοπίστηκαν δηλώσεις με πλασματικά στοιχεία με στόχο να εισπραχθούν μεγάλες επιδοτήσεις. 

Πώς λειτουργεί το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με περσινό κύκλο εργασιών, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση.  

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», μπορούν και  προχωρούν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Το κράτος αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται λόγω μειωμένης απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος με καθαρό μισθό 1.000€  ,εάν ο εργοδότης του αποφασίσει μείωση 50% στις αποδοχές του και τον εντάξει στον μηχανισμό “Συν-Εργασία, ο μισθός του μειώνεται στα 500€ ενώ η συνεισφορά του κράτους μέσω του προγράμματος ανέρχεται στα 300€.Συνολικά ο μισθωτός αντί για 1.000 € εισπράττει 800€ άρα υπάρχει ένα κούρεμα στο μισθό του κατά 20% ενώ εργάζεται τις μισές ώρες. Επιπλέον υπάρχει κάλυψη κατά 100% από το κράτος εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται για τους εργαζόμενους. 

Στο πρόγραμμα κάθε μήνα κατά μέσο όρο συμμετέχουν 40.000 έως 50.000 εργαζόμενοι.

Πηγή: moneyreview.gr

ADVERTORIALS