Η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε στα χρώματα της Ισπανίας -Σε ένδειξη αλληλεγγύης εν μέσω πανδημίας [εικόνες]

Η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε στα χρώματα της Ισπανίας -Σε ένδειξη αλληλεγγύης εν μέσω πανδημίας [εικόνες]

Το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά από απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον Ισπανικό λαό εξαιτίας της δοκιμασίας από την πανδημία τουCovid-19, φωταγωγείται από το απόγευμα της Παρασκευής και για ένα τριήμερο, κάθε βράδυ, με τα χρώματα του εθνικού συμβόλου της χώρας.

Σημειώνεται πως η ισπανική σημαία κυματίζει και στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων μαζί με την ελληνική και εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκινητική τελετή στο ΥΠΕΞ

Την ανάγκη να βγούμε από την κρίση της πανδημίας ενισχυμένοι και ενωμένοι, χωρίς να έχει μείνει πίσω κανένα κράτος, εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του στη διάρκεια της συμβολικής τελετής- συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο ισπανικό λαό που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της τελετής υψώθηκε η ισπανική σημαία μαζί με την ελληνική στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών και ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Ισπανού πρέσβη Ενρίκε Βιγκέρα. Η Βουλή των Ελλήνων, μετά από απόφαση του προέδρου της, θα φωταγωγηθεί επί τρεις ημέρες με τα χρώματα της ισπανικής σημαίας.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν είστε μόνοι, οι πολίτες της Ελλάδας είναι μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα που θα κερδίσουμε μαζί», επισήμανε απευθυνόμενος στα ισπανικά στο λαό της Ισπανίας ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και την αμέριστη συμπαράσταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι, κατά κοινή παραδοχή, η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζουν οι γενιές της Ευρώπης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε:

«Ας θυμηθούμε όμως ότι από τις στάχτες του πολέμου προέκυψε το φιλόδοξο πείραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κοινής μας οικογένειας, το πιο φιλόδοξο πείραμα συμπόρευσης κρατών και λαών στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Είναι η ώρα να γίνουν τα απαραίτητα ώστε την επαύριον της κρίσης, η Ένωση να έχει σταθεί στο ύψος των μοναδικών περιστάσεων, να βγούμε από την κρίση ενισχυμένοι, να βγούμε από την κρίση ενωμένοι», τόνισε και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει να μην έχουμε αφήσει πίσω κανέναν, κανένα κράτος, κανέναν πολίτη, κανένα θύμα. Να έχουμε ενισχύσει τα θεμέλια του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού, του οικοδομημένου με σπουδαία υλικά, εκ των οποίων το πιο απαραίτητο υπήρξε διαχρονικά η αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρέσβης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την οργάνωση της τελετής. «Αγαπητοί φίλοι, δείχνοντας την αλληλεγγύη σας στην Ισπανία μέσω αυτής της τελετής σήμερα, είναι μια καλή υπενθύμιση για να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι μας. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η χειρονομία δεν θα περάσει απαρατήρητη στην Ισπανία».

Ο κ. Βιγκέρα υπογράμμισε τη βαθιά θλίψη όλων για τους πάνω από 15.000 Ισπανούς πολίτες που έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η Ισπανία δεν χάνει την ελπίδα της, καθώς πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν ήδη ανακάμψει από την ασθένεια, ο υψηλότερος αριθμός στον κόσμο μετά την Κίνα, ενώ «πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να εισερχόμαστε σε μια νέα φάση όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται ή μειώνεται και ο αριθμός των θεραπευμένων συνεχίζει να αυξάνεται».

Εξέφρασε ακόμη τη στήριξή του στον ελληνικό λαό που επίσης έπρεπε να προσαρμοστεί στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. «Ως χώρα της Νότιας Ευρώπης είμαστε συνηθισμένοι σαν εσάς να απολαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας έξω στην ύπαιθρο, κάτω από τον όμορφο μεσογειακό ήλιο που μοιραζόμαστε και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολος μπορεί να είναι αυτός ο περιορισμός», σημείωσε.

«Επιτρέψτε μου, επίσης, ως κάτοικος στην Αθήνα, να επαινέσω την ελληνική κυβέρνηση για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης, χάρη στην οποία οι υγειονομικές συνέπειες εδώ στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δραματικές όσο στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» προσέθεσε.

Ευχαρίστησε τέλος όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Δημοκρατίας, που βρήκαν χρόνο σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία να απευθύνουν στον ισπανικό λαό μηνύματα θλίψης και αλληλεγγύης.

Η τελετή διεξήχθη υπό τους ήχους του Ισπανού συνθέτη Χοακίν Ροδρίγο.

boyli-ellinwn-simaia-ispania-10-04-2020.jpg

ispania-2.jpg

 
ADVERTORIALS